1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Basını "Fırat Kalkanı"nı Manipülasyon İçeren Haberlerle Gördü
İran Basını "Fırat Kalkanı"nı Manipülasyon İçeren Haberlerle Gördü

İran Basını "Fırat Kalkanı"nı Manipülasyon İçeren Haberlerle Gördü

İran'daki resmi ve yarı resmi ajanslar, Türkiye’nin Cerablus operasyonunu olduğundan farklı göstermeye çalışıyor.

25 Ağustos 2016 Perşembe 20:53A+A-

İran yönetimi, IŞİD'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu karşısında sessizliğini korurken, ülkenin resmi ve yarı resmi haber ajanslarının harekatı olduğundan farklı gösterme çabaları dikkati çekti.

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ile koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinin IŞİD'ten temizlenmesine yönelik başlatılan operasyonla ilgili Tahran yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi. İran'ın resmi ve yarı resmi ajansları ise operasyonu eleştirel ve manipülasyon içeren haberlerle gördü.

İran’ın resmi ajansı IRNA'da yer alan Hamid Ovzah imzalı makalede, Türk ordusunun Cerablus’a girmesinin soru işaretlerine sebep olduğu belirtildi.

Operasyonla ilgili Beşşar Esed yönetiminden izin alınmadığına işaret edilen makalede, "Türk makamları operasyonun Rusya ve İran’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini açıkladı. Buna rağmen IŞİD’le mücadele bahanesiyle Suriye topraklarına müdahalede bulunmak uluslararası hukuka uygun değildir." ifadelerine yer verildi.

Muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Fars ve Tesnim haber ajansları ise Lübnan’dan yayın yapan İran destekli El-Meyadiyn televizyonunu kaynak göstererek, "Cerablus'taki IŞİD mensupları Türkiye'ye kaçtı." iddiasında bulundu.

Aynı kesime yakın olan MEHR haber ajansı ise Türkiye’de yaklaşık 15 yıl görev yapmış emekli diplomat Sadık Meleki’nin röportajını aboneleriyle paylaştı.

"Türkiye’nin Cerablus'a müdahalesi jeopolitik üstünlük elde etmek için" başlığıyla sunulan röportajda, Meleki’nin, "Türkiye, ABD’nin izniyle Suriye’ye girdi. ABD gibi Türkiye de demokrasi söylemini suistimal ediyor. Asıl amaç Ankara’nın eliyle bölgede jeopolitik üstünlük elde etmektir." dediği aktarıldı.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum