1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak’taki Toplu İdamların Arka Planı
Irak’taki Toplu İdamların Arka Planı

Irak’taki Toplu İdamların Arka Planı

Müslüman âlim Haris Ed Dari, katıldığı programda Irak'taki idamları ve zindanları anlattı.

03 Eylül 2012 Pazartesi 12:01A+A-

DEFNE BAYRAK'ın haberi:

Irak Müslüman Alimler Heyeti Basın ve Enformasyon Sorumlusu Müsenna Haris Ed Dari, katıldığı bir programda Irak’taki idamlar üzerine konuştu. Ed Dari, esirlerin mahkumiyet süresince işkence gördüklerini, kendilerinden ‘kandırılarak’ ve ‘baskı ve zor yoluyla’ sahte itiraflar alındığını ve sonunda idam edildiklerini söyledi.

El Cezire televizyonunda yayınlanan ve Muhammed Krişan’ın sunduğu ‘Haberin ardından’ programına katılan Irak Müslüman Alimler Heyeti Basın ve Enformasyon Sorumlusu Müsenna Haris Ed Dari, Irak hapishanelerindeki esirlerin topluca idamını değerlendirdi. 

Ed Dari şöyle konuştu: ‘Öncelikle şu konuyu açığa çıkarmamız gerekir. Mesele yeni idamlar gerçekleştiriliyor ya da bazılarının iddia ettiği gibi abartılı sayıda idamlar gerçekleştiriliyor meselesi değil. Bu mesele bizi kesinlikle şaşırtmadı. Zira idamlar Irak’ta uzun süredir devam ediyor. Bu yılın ilk ayı 16 sonra Şubat ayında 34, iki ay önce; yani Haziran ayında da 70 kişi idam edildi. Bu meselenin bu sefer büyük boyutta dikkat çekmesinin sebebi ise bu ay çok sayıda kişinin idam edilmesine karar verilmesi ve bu bilgilerin basına sızmasıdır. Ancak biz zaten Irak’ta idamların kanun dışı bir şekilde aralıksız devam ettiği kanısındayız. Ya da dedikleri gibi kanun çerçevesinde! Tabi ki Irak’ta hakiki bir kanun varsa!

Haklarında idam kararı verilenlerin yüzde doksan dokuzunun Iraklı olduğunun altını çizen Ed Dari, hükümete itiraz eden, hükümetin karşısında duran ya da bu tür suçlamalara maruz kalan kişilerin çevresinde bulunanların ‘terör’ suçlaması altında tutuklandığını ve esirlerin tutukluluk süresi boyunca işkencelere maruz kaldıklarını ve sonunda da idam edildiklerini vurguladı. 

Irak’ta yargı sisteminin reforma ihtiyacı olmadığını çünkü işin gerçeğinde zaten bir hukuk sistemi bulunmadığını da dile getiren Ed Dari, ülkedeki yargı ile yürütme kesimlerinin birbirine girmiş, müdahil durumda olduğunu belirtti. Sonuncusu iki ay önce yayınlanan Dr. Muhammed Eş Şeyhli’nin raporu olmak üzere uluslararası birçok raporun bu durumu ispatladığını da söyleyen Ed Dari, bazı soruşturma yargıçlarının esirleri –böyle yaparak kendini kurtaracaksın diye kandırarak- sahte itiraflarda bulunmaya zorladığını açıkladı. 

Vatandaşlardan gelen şikayetlerin de bu iç içe girme süreci hususunda bir şüphe bırakmayacak nitelikte olduğunu belirten Ed Dari aksine soruşturma kesimleri, hükümet ve güvenlik birimleri ile diğerleri ve de yürütmeyi temsil eden adalet bakanlığı arasında bir işbirliği olduğunu anlattı.

İdam edilenlerin sayısı hakkında hükümetin yaptığı açıklamalara ise hiç kimsenin inanmadığını, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kızılhaç, BM Ofisi’nin hepsinin de hükümet tarafından sunulan rakamların doğru olmadığı üzerinde hemfikir olduğunu söyledi. Ardından şöyle ekledi: ‘Hatta Irak hapishanelerine giremediği için şikayette bulunanlar var. Irak’ta şu an hapishanelerde yüz binlerce esir var. Tüm açıklıkla ve emin bir şekilde söylüyorum. Elimizde, Irak hapishanelerinde 100 binlerce; hatta daha fazla mahkum olduğuna dair doğru bilgiler var. Bunların büyük kısmı hakkında da adil bir soruşturma gerçekleştirilmiyor.’ 

(Kaynak: Timetürk)

HABERE YORUM KAT