1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. “Irak’ta Türkmenler Yok Sayılıyor”
“Irak’ta Türkmenler Yok Sayılıyor”

“Irak’ta Türkmenler Yok Sayılıyor”

Kerkük Milletvekili Hasan Turan, Irak’ta sayıları üç buçuk milyonu bulan Türkmenlerin yok sayıldığını söyledi.

23 Kasım 2016 Çarşamba 10:16A+A-

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Irak Meclisi Kerkük Milletvekili Hasan Turan sayıları 3 buçuk milyonu bulan Türkmenlerin yok sayıldığını söyledi.

Bin yıldır birlikte yaşanılan toprakların ihtilaflı addedilerek gasp edildiğini vurgulayan Turan, “Irak’ta ABD ve uluslarası güçler mevcût anlayışla hareket etmeye devam ederse terörün tırmanışı sürer ve tüm bölge daha fazla istikrarsızlaşır.” dedi.

“Irak’ta Türkmenler Saddam’ın Baas ideolojisinde asimilasyon listesinin ilk sırasında yer aldı, 2003 sonrası ise tamamen varlığı inkâr edilen ve binlerce yıldır hâkim olduğu topraklarda mahkûm edilmek istenen millet oldu.” diyen Turan, şunları söyledi:

“650 Bin Türkmen Göç Etti”

“Irak’ta 3 milyon 500 bin Türkmen vardı. 2003’ten sonra yaşanan gelişmeler sebebiyle 650 bin Türkmen göç etmek zorunda kaldı. Tuzhurmatu, Kerkük ve benzeri birçok beldede göçe zorlanan Türkmenlerin mülkleri gasp edildi. Saddam bu projeyi ‘Araplaştırma’ eksenli sürdürürken ABD aynı uygulamayı ‘Kürtleştirme’ olarak tatbik ediyor.”

“ABD ve Müttefikleri Çok Ciddi Hatalar Yaptı”

“Saddam sonrası belirsizliğe ve teröre sürüklenen ülkemizde 5 bin şehid verdik. Irak Başbakanı ile birçok görüşme gerçekleştirdik ve kesinlikle mezhep ya da etnik temelli oluşan yapıların hem Musul hem de Telafer’den uzak durması gerektiğini belirttik. Ancak arka planda girilen karmaşık iş birliklerine mâlesef engel olunmadığını görüyoruz. ABD ve müttefikleri çok ciddi hatalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Ben çok net olarak bu tavrın sürmesi hâlinde IŞİD’in isim değiştirerek daha büyük kâbus olarak geri döneceğini söyleyebilirim.”

“Hesaplar Yapıldığını Gözlemleyebiliyoruz”

“Kerkük, Telafer ve Musul konusunun belirleyici unsuru sahip olduğu yeraltı zenginlikleridir. Saddam döneminde bu bölgeden günlük 3 milyon varil petrol çıkarılmakta idi. Ancak son 10 yıldır bu oran 200 bin varile kadar düştü. Şimdi bu rezervi yeniden kendi çıkarları çerçevesinde taksim etmek ve dolaşıma sokmak isteyen güçlerin IŞİD, Haşdi Şabi, PYD ve benzer oluşumlar üzerinden hesaplar yaptığını gözlemleyebiliyoruz.”

“Musul’u Tamamen Almak 9 Ay Sürebilir”

350 milletvekilinin yer aldığı Irak Meclisi’nde 10 temsilcisi bulunan Türkmenlerin Kerkük Milletvekili olarak görev yapan Hasan Turan, Musul’a yönelik operasyonun 4 koldan sürdüğünü ve IŞİD’in Musul’dan tamamen kovulmasının 6 ila 9 ay arasında sürebileceğini belirtti.

Musul’a yönelik operasyonun 4 ana hattan devam ettiğini ifade eden Turan, Haydar el-İbadi yönetimine bağlı ordunun Musul’dan, Bağdat, Erbil, Kerkük ve Telafer’e açılan yolları kullanarak şehir merkezine ilerlemek istediğini dile getirdi.

Turan, ayrıca Irak’ta kaybeden tarafın Türkmenler olduğunu, bundan sonrası için bu kaybın artmasından endişe ettiklerini de sözlerine ekledi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT