1. YAZARLAR

  2. İyad El Duleymi

  3. Irak'ta şiddet siyasetin işine geliyor
İyad El Duleymi

İyad El Duleymi

Yazarın Tüm Yazıları >

Irak'ta şiddet siyasetin işine geliyor

13 Aralık 2009 Pazar 06:30A+A-

Bağdat bir kez daha kanlı patlamalarla sarsıldı. Patlamaları gerçekleştirenler, Irak’ın tekrar şiddet sarmalına dönmesini amaçlayan mesajlarını ulaştırma aracı olarak Iraklıların bedenlerinden daha iyisini bulamadılar... Maliki hükümeti ve Bağdat güvenlik planı sözcüsü Kasım Ata Baasçıları ve Kaide’yi suçlamakta gecikmedi. Hükümet kanlı pazar ve kanlı çarşamba patlamalarında da aynı çevreleri suçlamıştı.

Peki Irak’ın güvenlik organları nerede? Güvenlik çöküşüne nokta koyması amacıyla bu organlara harcanan milyarlarca dolar nerede? Kolonya taşıyan bir araç için bile alarm verebilen teknik araçlar nerede? Güvenlik organları nasıl oluyor da binlerce tonluk patlayıcı madde taşıyan TIR’ları ortaya çıkaramıyor? Her gün kanlı çarşamba ve pazar patlamalarını gerçekleştirenleri tutukladıklarını belirten yöneticiler nerede? Niçin bu güvenlik başarısızlığının sebebini Iraklılara ve dünyaya açıklamadılar? Irak hükümeti ve güvenlik organları niçin bu patlamaları soruşturmak için parlamento önüne çıkmayı reddediyor? Yoksa bu organlar sorgulamadan ve yasadan muaf mı?

Niçin televizyon kanallarında sözde güvenlikten söz etmek için boy gösteren yetkililerden biri bile istifa etmedi? Niçin Kasım Ata istifasını sunup sivilleri korumakta başarısız olduğunu kabul etmedi? Doğal olarak hükümetinin niçin kurbanlara saygı gösterip toplu olarak istifa etmediğini sormayacağız. Zira çoğu Iraklı siyasetçinin kurbanlarla ilgilenmediğini biliyoruz. Hatta bazı partililer ve hükümetin oluşumları kurbanları amaçlarına ulaşma araçları olarak görüyor.

Bağdat’taki eş zamanlı patlamalar, yeni seçim yasasının kabul edilmesinden sadece saatler sonra gerçekleştirildi. Bu yasa siyasi oluşumlar arasında anayasal bir krizi patlatacak kadar yoğun tartışmalara sahne oldu. Dolayısıyla patlamaları gerçekleştirenler zamanlamayı ve suçun işleneceği mekânı belirlemeyi iyi biliyor.

Tekrar soruyoruz: Bu patlayıcılar Bağdat’a nasıl girdi? Irak hükümetinden ve güvenlik organlarından sadece bu tür patlamaları engellemeye ehil olduğunu kanıtlamasını istiyoruz. Peki bu hükümet bunu yapabilir mi? Yoksa bu patlamaları fırsat bilip muhaliflerine karşı tutuklama kampanyası mı başlatacak? (Katar gazetesi Arap, 9 Aralık 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT