1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Nuceyfi'ye Tutuklama Kararı
Irak'ta Nuceyfi'ye Tutuklama Kararı

Irak'ta Nuceyfi'ye Tutuklama Kararı

Ninova Muhafızları Komutanı Nuceyfi hakkında "yabancı ülkeyle iletişime geçtiği" gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı.

20 Ekim 2016 Perşembe 19:42A+A-

Irak'ta eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi hakkında "yabancı ülkeyle iletişime geçtiği" gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı. Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar'ın yazılı açıklamasında, "Musul'u temsil eden 3 vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015'te Merkezi Soruşturma Mahkemesi'ne başvurarak, Nuceyfi'nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul'a girişini kolaylaştırarak Duhok'taki Zelikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde bilgi verdi" denildi.

Bayraktar açıklamasında, mahkemenin aynı gün içinde söz konusu kişilerden şikâyette bulunup tanık getirmelerini istediğini aktararak, "İki gün önce askeri kamptan iki tanık geldi ve kampta olup bitenler hakkında açık beyanda bulundu. Mahkeme, Türk askerlerinin kampta bulunduğuna dâir resmi belge ve fotoğraflara ulaştı" ifadeleri kullanıldı.

Sözcü Bayraktar, soruşturma sonucu "sanık" diye nitelendirdiği Nuceyfi hakkında ceza kanununun "yabancı ülkeyle iletişime geçme" suçunu içeren 164 maddesi uyarınca tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti.

Nuceyfi Musul operasyonu başlamadan hemen önce Al Jazeera'ye konuşmuştu. Aynı zamanda bölgedeki güçlü Sünni aşiretlerden birinin lideri de olan Nuceyfi, Telâfer'de bir katliam tehlikesi olduğunu anlatmıştı.

Türkiye’nin Başika’da eğittiği Haşdi Vatani birliklerinin operasyona katılacağı ve Başika’da eğitimlerin devam edeceği bilgisini veren Nuceyfi, bölgedeki son Sünni şehri olan Musul halkını korumak için bölgedeki Türk askerinin "güvence niteliğinde" olduğunu ve gerektiğinde müdahale edebileceğini söylemişti. Tüm Irak’ın İran etkisinde olduğunu, Musul’un bu sebeple İran etkisindeki Şii milislerden korunması gerektiğini de belirtmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

HABERE YORUM KAT