1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Haşdi Şabi Endişesi Büyüyor
Irak'ta Haşdi Şabi Endişesi Büyüyor

Irak'ta Haşdi Şabi Endişesi Büyüyor

Irak'ta Sünni Arap ve Türkmenler gibi Kürtlerin de Haşdi Şabi örgütünden endişeli olduğunu ifade ediliyor.

03 Kasım 2016 Perşembe 09:04A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Duhok Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Beyar Doski, Sünni Arap ve Türkmenlerin Şii milislerden endişe duyduğu kadar Kürtlerin de genel olarak kaygılı olduğunu ifade etti.

Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde geçen yıl Kasım ayında Haşdi Şabi ve Kürtler arasında meydana gelen sokak çatışmalarının bölge halkının zihninde kalıcı bir iz bıraktığını dile getiren Doski, "Henüz IŞİD bölgede güçlüyken, Şii milisler ve Kürtler arasında yaşanan sürtüşme, ileride bunun daha farklı boyutlarda yaşanacağı sinyallerini verdi. Bu yüzden Kürtler, Şii milislerin iyi niyet taşımadığı ve ön yargılı yaklaşımları konusunda kendilerini haklı görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şii milislerin, Barzani'nin kontrolündeki Erbil-Duhok-Sincar hattı üzerinden Telafer'e operasyon düzenleyemediği gibi, Kürt bölgesinin bir üs olarak da kullanılmasına müsaade edilmediğini aktaran Doski, "Kürtler, Haşdi Şabi'nin bölgede askeri olarak güçlenmenin peşinde olduğunu çok iyi biliyor. Haşdi Şabi, Telafer'deki Şii Türkmenler üzerinden bunu sağlamaya çalışıyor. Kürtler, Musul'da Şii milislerin silahlı gücünü istemediği için bölgelerinin de kullanılmasına pek sıcak bakmıyor." yorumunu yaptı.

Telafer'in IŞİD’den geri alınıp, Şii milislerin bölgeye yerleşmesiyle ilgili Doski, "Hiç şüphe yok ki, Haşdi Şabi'nin Telafer'de güçlenmesi PKK'nın Sincar'daki nüfuzunu arttıracaktır." dedi.

HABERE YORUM KAT