1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Iraklı Sünnilerden Hükümete Suçsuz Tutukluları Bırakması Çağrısı
Iraklı Sünnilerden Hükümete Suçsuz Tutukluları Bırakması Çağrısı

Iraklı Sünnilerden Hükümete Suçsuz Tutukluları Bırakması Çağrısı

Irak'ta hapishanelerde tutuklu bulunan suçsuz Sünni vatandaşların acilen serbest bırakılması için hükümete çağrıda bulunuldu.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 19:17A+A-

Irak Meclisi'ndeki en büyük Sünni grup Güçler Birliği Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü'nün raporu bizim için sürpriz olmadı çünkü bu raporda büyük sıkıntıların sadece küçük bir kısmına değinildi." denildi.

"Tutukluların bir kısmı işkence sırasında son nefesini veriyor"

"Irak'ta uluslararası insani yardım örgütlerinin giremediği ve içinde zikredilen hapishaneden daha büyük sıkıntıların yaşandığı onlarca hapishane bulunuyor." denilen açıklamada, "Bu hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlüler şiddetli işkence ve zorla itiraf ettirme eylemlerine maruz kalıyor ki bunların bir kısmı işkence sırasında son nefesini veriyor. Bunların yanı sıra söz konusu hapishanelerde bulunanların çoğu gıda sıkıntısı yaşıyor ve bu da çoğunun hayatını kaybetmesine neden oluyor." ifadelerine yer verildi.

Hükümete çağrı

Irak hükümetine çağrı yapılan açıklamada, bu hükümetin Sünni tutukluların maruz kaldığı insan hakları ihlallerine karşı sorumlu davranarak, suçsuz olanların acilen serbest bırakılması ve konuyla ilgili araştırma ve inceleme komitesinin kurulması gerektiği dile getirildi.

"Hükümet ve meclisi boykot

Iraklı Sünni Milletvekili Raad el-Dehleki de AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu örgütün raporuyla ilgili Başbakan Haydar el-İbadi'yi sorumlu tutarak, hükümeti boykot edeceklerini belirtti.

Dehleki, bundan dolayı Sünniler olarak meclis oturumlarını boykot edeceklerini de bildirerek, konuyu uluslararası kuruluşların gündemine taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Dehleki, Irak'ta Sünni tutukluların bulunduğu onlarca "gizli hapishane" bulunduğunu da kaydetti.

AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT