1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Iraklı Şii Gruplar ile ABD Arasında Yakınlaşma Eğilimi
Iraklı Şii Gruplar ile ABD Arasında Yakınlaşma Eğilimi

Iraklı Şii Gruplar ile ABD Arasında Yakınlaşma Eğilimi

Irak’ta ABD ile Şii gruplar arasında yıllardır ilan edilmeden süregelen ortaklığın yavaş yavaş adının konulması aşamasına geliniyor.

21 Haziran 2018 Perşembe 11:35A+A-

Al-Monitor sitesinde Mustafa Sadun Irak’ta seçimler sonrasında ABD ile bazı Şii gruplar arasında artan yakınlaşmayı ele almış, kısaltarak sunuyoruz:

12 Mayıs’ta yapılan seçimlerden sonra Iraklı Şii örgütlerin ABD karşıtı söylemlerinde bariz bir değişim görülmekte. Haşdi Şaabi içinde yer alan bazı gruplar Washington’a karşı geleneksel düşmanlığı bitirme yönünde adımlar atıyorlar. Bu durumun somut göstergelerinden biri Kudüs Günü eylemlerinde, 8 Haziran’da Ramazan’ın son cuma günü Bağdat’ta İran’a yakın Şii gruplarca düzenlenen yürüyüşte görüldü.

Geleneksel olarak Kudüs günü eylemlerinde ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atılır, Amerikan ve İsrail bayrakları yakılırdı. Bu yıl ise ilginç bir şekilde ABD aleyhine hiçbir slogan atılmadığı gibi, Amerikan bayrağı da yakılmadı.

Bundan daha ilginç bir gelişme ise 4 Haziran’da yaşanmıştı. Başını İran’a yakınlığı ile bilinen Bedir Tugayları’nın komutanı Hadi el-Amiri’nin çektiği Fetih koalisyonu büyükelçilere bir iftar davetinde bulundu. Hadi el-Amiri ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman’ın sohbet ederken çekilmiş fotoğrafları davetten yansıyan en çarpıcı kareler olarak gündeme geldi.

ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıdığı bir zamanda ortaya çıkan bu görüntülere itiraz eden kimi Şii gruplardan Amiri’ye yönelik bazı tepkiler gelmekle birlikte atılan adımlar Şii gruplar ile ABD arasındaki yakınlaşmanın ciddiyetini ortaya koymakta.

Amiri’nin en yakınlarından biri olan Kerim el-Nuri Haşdi Şaabi ile hiçbir yabancı devlet arasında bir çatışmanın olmadığını söylerken, Kudüs Günü’nde kendilerinin sadece İsrail’e karşı tavır belirlediklerini ekliyordu.

ABD elçisi Silliman Hadi el-Amiri ile görüştüğü aynı gün eski başbakan ve seçimlere Hukuk Devleti Koalisyonu adıyla katılan Nuri el-Maliki ile de görüştü.

ABD ile Fetih koalisyonu arasındaki ilişkilerin bilhassa Amiri’nin başında Bedir Tugayları’nın elinde tuttuğu Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı üzerinden yoğunlaştığı iddia edilmekte.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum