1. YAZARLAR

  2. İyad El Duleymi

  3. Iraklı göstericiler ve barışçıl mesajları
İyad El Duleymi

İyad El Duleymi

Yazarın Tüm Yazıları >

Iraklı göstericiler ve barışçıl mesajları

17 Şubat 2013 Pazar 15:36A+A-

Irak’taki halkçı güçler, İmam Azam Camii’nde cuma namazı kılmak için Bağdat’ta kararlaştırılan yürüyüşü, özellikle de geçen birkaç günün Nuri Maliki hükümetinin barışçı göstericilere yönelik kötü niyetini göstermesi sonrası hükümet güçlerinin yapabileceklerinden endişelenerek erteledi.

Genel olarak Bağdat’a yönelme ve orada cuma namazı kılma kararı görüldüğü üzere bu eylemlerin ve gösterilerin kendi mağarasından uzak kalacağını ve göstericilerin en fazla her cuma toplanıp slogan ve taleplerini tekrarlayacağını düşünen başbakan için sürpriz olmuştu. Görüldüğü üzere bir kısmı doğrudan Maliki’ye bağlı, bir kısmı aracılar kanalıyla kendisinin veya İran’ın hesabına çalışan silahlı milislerinin yaptığı operasyon kafasını karıştırdı. Bu operasyon iki hafta önce Irak’ın birçok kentindeki halk hareketi liderlerinin sesini susturan suikastlarla başlamıştı. Hükümet güçlerinin yaptığı tutuklamalar da cabası.

Nuri Maliki, adeti olduğu üzere pervasızca hareket etti. Öncelikle Anbar, Musul, Salahaddin ve Diyalalı olup da Bağdat’ta bulunan Iraklıları tutukladı. Ayrıca cuma gününden günler önce Bağdat ile Anbar arasındaki yolu kapatarak daha da pervasızlaştı. Maliki hükümeti bir diğer pervasızlığı da Bağdat’a yürüme, gösteri yapma ve namaz kılma çağrısı yapan Remadi kentinin cuma hatibi Şeyh Said Lafi hakkında tutuklama kararı çıkararak yaptı. Maliki’nin davranışları geçmişte olduğu gibi Irak’ı yeni bir uçuruma sürükleyeceğini bir kez daha gösteriyor. Geçmişte de Bağdat’ın işgali sonrası Maliki’nin siyasetteki müttefikleri tarafından ülke uçuruma sürüklenmişti. Özellikle de bu adam düşman, mezhepçi ve kindar bir havada gelişmeye başlayan totaliter şahsiyetinden uzakta yaşayabilir görülmüyor. Bu havayı başkalarından önce kendisini besliyor. Öfkeli Iraklılar anayasada teminat altına alınmış barışçıl gösteri yapma haklarından fazlasını istemediler. Sünni Iraklıların ülkedeki Şii kardeşlerini örnek alarak sloganlar atıp taleplerini bildirmeleri sonrası ordu ve güvenlik güçleri Bağdat’ta namazı kılmalarını ve sağ salim evlerine dönüşlerini sağlayabilirdi. Ki devlet Şiilerin Kerbela, Necef ve Kazımiye’deki ziyaretlerinde ibadetlerini gerçekleştirmeleri için bütün imkanlarını seferber ediyor. Bir Iraklı namaz kılmak ve barışçı gösteri yapmak için Bağdat’a gidişinin yasaklanmasını görürken ne hissedebilir? Oysa buna karşın hükümetin gözü önünde ve etkin siyasi kişilerin katılımıyla oluşturulan milisleri de görüyor. Bu siyasi kişilerin birinci hedefi tıpkı Irak Hizbullah’ı genel sekreteri Vasık Battat’ın yaptığı gibi Sünnileri öldürmek ve öldürücü mezhepçi milisler kurmaktır. Maliki’nin Battat’ı tutuklama niyetini belirtmesinin Battat’tan önce Irak’ta Sünnilere karşı mezhepçi ve ırkçı ayırımın her türlüsünü uygulamış mezhepçi bir hükümetin ağzından çıkmış komik bir şaka olduğu sır değil. Yoksa şehirlerden birinin girişinde ‘Irak Hizbullah Tugayları sizlere hoş geldiniz’ yazan büyük bir afiş asılması, etkin siyasi şahsiyetlerin Battat tarafından seçilmiş milis gücünün kuruluşunun ilanına katılması ve ardından Maliki’nin karşımıza çıkıp Battat’ın tutuklanması için işbirliği çağrısı yapan tuhaf açıklamayı yapması akıl kârı mı?

Maliki güçlerinin yaklaşık bir yıl önce Ammara kentinde bu terörist örgütün birçok liderini tutukladığını, Battat’ın televizyon ekranlarına canlı yayına çıkarak tutukluların serbest bırakılması için Maliki’ye 48 saat verdiği, aksi takdirde Irak Hizbullah’ının Maliki’nin kendisine suikast düzenleyeceği açıklamasını unuttu mu? Bağdat’a gitme çağrısı, ertelenmesine rağmen Maliki’nin yaşadığı endişenin boyutunu bir kez daha gösterdi. Bu durum barbarca adımlar atmaya zorladı Maliki’yi. Göstericiler bu erteleme ile Maliki ve partisine dar mezhepçi temelde kendilerine zulmeden hükümetten korkmadan sadece onurlarını yaşamak istedikleri mesajını verdiler. *Katar gazetesi El Arab’da (14 Şubat 2013) yayımlanan makale kısaltılarak tercüme edilmiştir.

YAZIYA YORUM KAT