1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Irak Yönetimi Bir Günde Musul İşgal Edilirken Neredeydi?"
"Irak Yönetimi Bir Günde Musul İşgal Edilirken Neredeydi?"

"Irak Yönetimi Bir Günde Musul İşgal Edilirken Neredeydi?"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Irak yönetimi bir günde Musul DAEŞ tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde DAEŞ tarafından işgal edildiğinde neredeydi?" dedi.

06 Ekim 2016 Perşembe 12:59A+A-

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ordu-Giresun Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, bir gazetecinin Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atme çadır kentindeki patlamaya yönelik sorusu üzerine, henüz olayın detayını bilmediklerini ama bir patlama olduğu yönde bilgiler olduğunu söyledi.

Bu bilgi netleştikçe de kamuoyuyla paylaşılacağını dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ümit ederiz ki büyük bir sonuç, büyük bir zayiat verilmemiştir. Maalesef Suriye'deki ve Irak'taki bu siyasi karışıklıkların, orada uzun süre devam eden iç savaşın ve vekalet savaşlarının her yere büyük zararı oluyor. Türkiye’ye de büyük zararı olduğunu açıkça görüyoruz. Mülteci kampına yapılan bir saldırıysa bu gerçekten insanlık dışı bir saldırıdır. Oradaki insanlar zaten evlerinden barklarından, normal hayatlarından uzaklaştırılmış insanlardır. Geleceği çalınmış insanlardır. Oraya bir saldırı düzenlemiş ya da herhangi bir şekilde oraya bir bombalama olmuşsa bunu yapanlar insanlık dışı bir suç işlemişlerdir ve insanlığa karşı suç işlemişlerdir."

Başika'daki Türkiye askerleri

Bir gazetecinin, Irak'ın Başika'daki Türkiye askerlerine yönelik açıklamalarıyla ilgili soruya ise Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez. Türkiye’nin Başika’daki varlığı orayı işgal etmek nedeniyle ortaya konulan bir varlık değildir. Irak yönetimi Irak yetkilileri eğer bir tepki ortaya koymaları gerekiyorsa bir günde Musul DAEŞ tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde DAEŞ tarafından işgal edildiğinde neredeydiler? Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un DAEŞ işgalinden kurtulması için oradaki yerel güçlerin talebi üzerinedir. Dolayısıyla Türkiye orayı işgal etmek için, başka ülkeler gibi uzaklardan gelip işgal etmek için orada değildir. Musul halkına yardım etmek için oradadır. DAEŞ'le olan bir mücadelenin içerisinde orada destek vermek için oradadır. Kuzey Irak Merkezi Yönetiminin talebi ve isteği üzerine oradadır. Dolayısıyla Irak hükümetinin bu açıklamasını, Irak'tan gelen bu resmi açıklamayı hiçbir şart altında kabul etmeyiz. Türkiye bu açıklamayı şiddetle reddettiğini ifade eder. Bizim Başika'daki varlığımız tamamıyla oradaki durumun normalleşmesine katkıda bulunmak ve orada Musul'un ve Musul halkının korunmasına destek vermek içindir." 

AA

HABERE YORUM KAT

2 Yorum