1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Ordusunun Musul Kâbusu
Irak Ordusunun Musul Kâbusu

Irak Ordusunun Musul Kâbusu

Reuters'in haberine göre Irak'ta IŞİD'den alınması için 17 Ekim'de operasyon başlatılan Musul'da ordu ilerleme sağlayamadığı gibi aldığı bölgeleri de elde tutmakta zorlanıyor.

10 Kasım 2016 Perşembe 17:38A+A-

Irak ordusunun Musul’un kırsal kesimlerinden kente girmesinin üzerinden bir hafta geçti. Ancak ordu, ilk etapta kentin içinde ele geçirdiği bazı bölgeleri kaybetti, diğer kısmı ise elinde zor tutmakta zorlanıyor.

Reuters’e konuşan Irak ordusundan bir Albay, Musul’daki durumu 'Kâbus' olarak niteledi.

Basına açıklama yapma yetkisinin bulunmadığı için adını vermeyen albay, görevli olduğu Musul’un içine giren 9’uncu zırhlı tümenin zor durumda olduğunu anlattı.

"Ordunun şehir savaşı eğitimi yok"

Karşılarındaki düşmanın iyi talimli, mobil ve korkunç efektif olduğunu söyleyen Iraklı yetkili, ordu askerlerinin şehir savaşı eğitiminin olmadığını, sivil yerleşim alanlarının içine girildiği için tanklarının işlevsiz hale geldiğini ifade etti.

17 Ekim’da başlatılan Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında Irak ordusuna bağlı 9’uncu tümen ve seçkin terörle mücadele timleri geçen hafta Musul’un içinde 6 semti ele geçirmişti.

Ancak bu güçler, ele geçirdiği bu alanları korumak konusunda sıkıntı çekiyor. Çünkü örgüt, art arda karşı saldırılar düzenliyor. Kentin altında kazdığı kilometrelerce uzunluğunda tünel ağını, keskin nişancıları ve canlı bombaları yoğun bir şekilde kullanıyor.

"Gece saldırıları askerlerin sinirlerini bozdu"

IŞİD’in özellikle gece saatlerinde düzenlediği saldırıların, Irak ordusu askerlerini yorgun ve sinirleri yıpranmış hale getirdiğini söyleyen albay "Biz zırhlı bir tugayız. Tanklar olmadan ve şehir savaşı eğitimi olmayan askerlerle savaşıyoruz. Bu bizi zor durumda bırakıyor." dedi.

Bir yıl önce Tikrit savaşına da katıldıklarını anlatan albay, orada kentin içine girmediklerini, sadece kentin sınırlarını dışarıdan koruduklarını ifade etti. 

"IŞİD'i sivillerden ayırt edemiyoruz"

Albay, Tikrit küçük olduğu için yerleşim alanlarda savaş eğitimi olan terörle mücadele timlerinin kenti tek başına geri aldıklarını anlattı. Musul’un büyük olması nedeniyle terörle mücadele timlerine destek vermeleri gerektiğini ancak bu görevin onlar için hiç de kolay olmadığını anlatan albay şöyle konuştu:

"Musul’da, yerleşim alanları içine girmek, sokakları taramak, evleri teröristlerden temizlemek ve sivillerle ilgilenmek zorundayız. Korkarım ki bu iş bizim için çok zor"

Albay, örgütün iki yıldan beri yönettiği kentteki sivillere kendi mensuplarının de kullandığı giyim kuşam şeklini dayattığı için sivilleri örgütün mensuplarından ayırt etmenin imkânsız olduğunu anlattı:

"Bizim askerler, iş işten geçmeden onları ayırt edemiyor. Saldırganın kendini patlatmadan ya da bir el bombası kullanmadan onun bir IŞİD mensubu olduğunu anlayamıyoruz."

"Bir günde iki tank ve bir zırhlı araç kaybettik"

Sadece Salı gününde yaşanan çatışmalarda iki T-72 tankı ve bir zırhlı aracı kaybettiğini anlatan subay, "Bir kâbusa dönüşüyor ve bu askerlerimizin sinirlerini bozuyor" ifadesini kullandı.

"Dünyanın en zor şehir savaşını yürütüyoruz"

Pazar günü konuşma yapan terörle mücadele teşkilatı Sözcüsü Sabah Numan, yerleşim alanlardaki savaş konusunda eğitimi olan terörle mücadele timleri için bile Musul’daki savaşın kolay olmadığını söylemişti. Iraklı yetkili, "Dünyadaki en zor şehir savaşını yürütüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Geçen hafta, IŞİD Örgütü Lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayınlamıştı. Bağdadi, 2014’te Hilafeti ilan ettiği yer olan Musul’daki mensuplarına seslenmişti ve direnme çağrısında bulunmuştu.

Bağdat hükümetine IŞİD konusunda danışmanlık yapan Haşim Haşimi, Musul’da olan bitenlerin, Bağdadi’nin yaptığı tehditlerin boş olmadığını gösterdiğini söyledi.

"IŞİD şimdi gerçekten savaşıyor" diyen Haşimi, örgütün Dicle nehrinin sağında kalan Musul’un yarısında, 70 kilometre uzunluğunda bir tünel ağı kazdığını söyledi.

IŞİD’in bu tünelleri kullanarak ordunun savunma gücünün en düşük olduğu sabah saat 2 ile güneşin doğması arasında sürpriz saldırılar düzenlediğini söyleyen Haşimi, "Bu tip sürprizlere hazırlıklı değiller. Tüneller, verdiğimiz en büyük kayıpların arkasındaki neden" ifadesini kullandı.

"Gece IŞİD, sabah Ordu"

Irak ordusunun Musul’da sadece iki semti tamamen kontrol ettiğini, girdiği diğer beş semtte çatışmaların hâlâ devam ettiğini söyleyen Haşimi, ordunun bazı bölgelerden geceleri çekilmek zorunda kaldığını, sabah ise tekrar o bölgelere denetim sağladığını anlattı.

Tankların dar yerleşim alanlarında işlevselliğini kaybetmesiyle Irak ordusu ABD ordusundan Apache helikopter desteği istemişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pazartesi günü Apache’lerle ilgili "Zor olmasını beklediğimiz bu savaşta kullanılmaya devam edilecek" açıklamasını yapmıştı.

Musul’u kurtarmak için ilerleyen güçlerin kentin doğusunda bir cephe açtığını anlatan Haşimi, kentin kuzey ve güneyinde iki piyade tümeninin yeni cepheler açmaya hazırlandığını, bunun Cuma günü gerçekleşebileceğini söyledi.

Kalabalık ordu güçleri karşısında örgüt militanlarının sonunda yıpratacağını savunan Haşimi, "Kazanacağız. Bunda şüphe yok. Ancak bu pahalı bir zafer olacak" dedi.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT