1. YAZARLAR

  2. Ahmed Yusuf

  3. Irak Baharı yolda mı?
Ahmed Yusuf

Ahmed Yusuf

Yazarın Tüm Yazıları >

Irak Baharı yolda mı?

01 Ocak 2013 Salı 15:28A+A-

Suriye’de yerli bir diktatör tarafından gözyaşı ve kan akmaya devam ederken, Mısır’da yeni anayasanın kabul edilmesiyle beraber yeni sürece geçilirken, Tunus’ta yeni sistemler yerleşirken, Yemen arayış yolları ararken, Libya’da durumlar sakinleşecekken, Arap aleminde ortaya yeni bir aktör çıkıyor, gözümüz oraya çevrildi. Ortadoğu’da bilinen Arap Baharı kitlesine Irak’da mı katılıyor?

Irak’ı paramparça bırakan Amerikan işgalinden sonra Irak büyük ızdıraplar yaşadı, yaşıyor. Dünyanın en çok petrole sahip olan ülkesi Irak, fakirlik, yoksulluk, güvensizlik, iç çatışma tehlikesi, bozuk alt yapı, yetersiz enerji kaynakları ve en önemlisi de rüşvet gibi musibetler altında esir kalıyor.

Siyasi olarak da iktidarda bulunan Nuri el Maliki son aylarda yanlış bir siyaset izlemeye başlayıp, kendine karşı daha çok düşman oluşturdu. El Maliki’nin izlediği siyaset sebebiyle Irak’ın etkin oluşumları aylardır çekişme içerisinde. Parlamentonun bütün yetkilerini kendi üzerine aldı sayılır.

Ramadi, Felluce, Anbar, Musul, Samarra ve Selahettin kentlerinde Cuma namazı sonrası Irak hükümeti aleyhine Irak’ta son senelerde görülmeyen bir kıyam içerisinde büyük gösteriler düzenlendi. Gösterilere Sünnilerin büyük zatları ve toplumda sözü geçen etkin liderleriyle gerçeleştirildi. Binlerce gösterici Maliki’yi demokrasi ve hukuk kavramlarını kullanarak muhaliflerini ortadan kaldırmaya çalışmakla suçladı.

Aslında bu gösteriler anında ortaya çıkmadı, geçen hafta itibariyle suçsuz tutuklanan, hapisteki çok sayıda işkence gören, son zamanlarda da tutuklanan kadınların sayısı da epeyce arttığı sebebiyle birçok eylem ve oturma eylemleri halen devam ediyor.

Belirtiğimiz gibi Nuri el Maliki attığı birkaç adımla kendini kaybettirdi. Irak’ta Sünni maliye bakanı Rafi El-İsawi’nin korumalarının geçen hafta gözaltına alınmalarının ardından protesto gösterileri devem etti. Geçen sene Sünnilerin en önemli isimleri Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarik El-Haşimi’nin bir yıl önce de 70 korumasını terörizm suçlamasıyla tutuklatmış, Haşimi de gıyabında idam cezasına çarptırılmıştı. Kendi sözcüsü olan Ali Dabağ de bir suikastte öldürüldü. Irak Merkez Bankası başkanını da görevinden alarak, Maliki’ye karşı kozlarını taşıyan bu adamı da uzaklaştırdı. Bu şekilde El Maliki karşısındaki güçlü muhaliflerden kurtulmak istemesiyle Iraklıların çeşitli oluşumları ve kesimleri kendinden daha çok uzaklaştırıyor.

Tarik El-Haşimi yaptığı açıklamada Irak’ın kuzeyi ve batısında başlayan isyanın çemberinin genişleyeceğini savundu. Irak’ın güneyindeki Şiilerin de açlık, sefalet ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Halk ayaklanmalarının çemberinin genişleyeceğini” belirtti. Geçen Cuma '’Irak Baharı’’ olduğunu belirten Haşimi, gelecek günlerde ülkede büyük hareketlilik olacağını ifade ediyor.

Nuri El Maliki’nin ise yapılan bu büyük gösterilere tepkisi, her Arap diktatörünün dediği gibi muhalifleri azınlık ve ülkede fitne çıkarmak isteyen grup olarak göstermek oldu.

Gücünü İran’dan alan Maliki, Sunni taifesine aldığı kararlarla birlikte, kendilğinden bölünen Sünnileri birleştirmeye sebep oldu ve yapılan gösteriler Sünnilerin en etkin oluşumlarının desteğiyle birçok ilde gerçekleştirdi. Dış ilişkilerde de sıkıntı yaşayan Maliki, özelikle Suudi Arabistan ve Türkiye ile büyük zelzele içinde olduğunu de görüyoruz.

Bütün bu aktörlerin gelecek süreçte etkili olacağı kesindir ve Arap alemine sıçrayan dönüşümün kaygılarından, yeni sistemlerden etkilenerek Irak’ın bu sürece girmesi kaçınılmaz durumda. Önümüzdeki haftalarda Irak gündemin en tepesinde olacaktır.

MİLLİ GAZETE 

YAZIYA YORUM KAT