1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. İnsan Bu; Meleklerden de Yüce ve Hayvanlardan da Aşağı..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

İnsan Bu; Meleklerden de Yüce ve Hayvanlardan da Aşağı..

03 Eylül 2015 Perşembe 14:44A+A-

Diyarbekir’de 31 Ağustos günü öldürülen AK Parti eski Gençlik Teşkilatı Başkanı eczacı Yunus Koca’nın tweet’leri düşündürücüydü diyecektim ama vazgeçtim. 

Çünkü aynı gün yine aynı il sınırları içinde yol kesen PKK teröristlere yakalanmamak için geri dönüp arabasıyla kaçmak isterken taranıp katledilen Abdullah Biroğul isimli bir genç doktor için, kendisinin de doktor olduğu bildirilen ve en tersinden çok yüksek seviyeli (!) bir kişinin sosyal medyada yazdıkları, evet, kelimenin tam mânâsıyla kan dondurucuydu.

Çünkü, Selçuk Kılıçkov isimli bu doktor kişi, mazlumâne şekilde katledilen o doktor için ‘Kimse kusura bakmasın, bir doktor olarak sevindim,  kitap okumuş ama cahil kalmış bir insandan kurtuldu dünya..’ diye yazabilmiş..

Yuh ki, yuhhh!.

Aslında o, bazı sevimli dört ayaklılar için söylenen bir kelimeye daha müstehak idi ama, geçelim..

Bu kadar yüksek dereceli seviyesizlik (!) karşısında söyleyecek söz bulamıyor insan..

Alçakça katledilen bu genç doktor hakkında hiçbir bilgiye sahib değilim. Sadece hafif bir sakallı bir resmini gördüm. Yoksa, o mazlum kişinin o hafif sakalı yüzünden mi onun hakkında öyle bir husûmet beslenmişti kendisine..

Ya da, meslekdaşı olan ve o korkunç mesajı yazabilen kişinin onunla şahsî bir husûmeti var mıydı, onu da bilmem.. Velev ki, öyle bile olsa, düşmanını, hasmını kendisi bertaraf edemeyip, onun bir felaketle hayattan çekilmesi karşısında sevinen kimselerin hakkında, şeref ve haysiyet duygu ve düşüncesine sahib insanların genel hükmü nedir, o da gözününde bulundurulmalıdır.

Sosyal medya denilen bu iletişim aracının en tehlikeli tarafı, kişinin içindekileri boşaltıp, sonra da, ‘Benim adıma başkaları yazmış..’ diye kıvırma imkanı tanıması.. Bu kişi de öyle derse hiç şaşırmayın..

İnsanlıktan biraz nasiblenmek isteyen için...

Bu mukayese yapma imkanını hatırlattıktan sonra, merhûm ve maktul eczacı kardeşimiz Yunus Koca’nın ‘tweet’lerinden bir derlemeye de kısaca göz atalım.

29 Ağustos günü yani öldürülmesinden sadece bir gün önce şöyle yazmış:

‘Bu kadar kürd’ün, arab’ın, zaza’nın, ermeni’nin, çerkez’in, süryani’nin olduğu bir ülkede milliyetçilik üzerinden siyaset yapmak ahmaklıktır.’

Var mı itirazı olan?

Bir diğeri.. 26 Ağustos tarihli..

‘Yüreğiniz yetiyorsa mezara türklüğünüzü, kürdlüğünüzü götürün. Kimse size ırkın ne diye sormayacak. Rabbin kim diye soracak efendi!.’

23 Temmuz günü de şunları yazmış, sanki içine doğmuş gibi..:

‘Diyarbekir ortasında vurulmuş uzanırım..

Ben  bu kurşun sesini nerde olsa tanırım..’

13 Temmuz günü yazdığı satırlarda ise, kendi partisi için de bir uyarı var:

‘Seçim çok uzamadan yapılmalı ve taşlar yerine oturmalı, ama öncesinde AK Parti’de de bazı taşlar yerinden oynamalı.. Yoksa sonuç çok değişmez..’

Bir de son zamanların en dramatik insanî mes’elelerinden olan mülteciler konusundaki mesajı:

‘Bir tarafta teknesi batıp kıyılara vuran çocuk yaştaki mülteci bedenler.. Bir tarafta bombalarla parçalanmış çocuk bedenleri.. Yuhh bize bee!..’

Evet, bir bu ‘tweet’leri okuyunuz, bir de doktor olduğu bildirilen bir kişinin, öldürülen bir doktor için sevinç çığlıklarını yükselttiği barbarlık nâralarını..

Eczacı Yunus Koca kardeşim için de, o tanımadığım ve mazlumca katledilen Dr. Abdullah için de rahmet ve mâtemli yakınlarına sabr-ı cemîl niyaz ediyorum; mazlumların öldürülmesine sevinen zavallılara da birazcık insanlık nasibi.. 

***

İnsan, irade sahibi olup iyiyi kötüyü ayırt edebilme hassa’sına sahib olması açısından, iyi, doğru, güzel ve hayırlı olanı seçtiği zaman, böyle bir seçim yapabilme iradesine sahib olmayan meleklerden daha yücedir. Ve, kötülüğü, şerr’i, çirkinliği seçtiğinde de, yine o hususlarda bir ayırd etme özelliğine sahib olmayan hayvanlardan da aşağı.. 

‘Bâqî’ kalan bu kubbede, bir hoş sadâ imiş..’

YAZIYA YORUM KAT

2 Yorum