1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. İngiltere'den Somalili Direnişçilere Saldırı Hazırlığı
İngiltereden Somalili Direnişçilere Saldırı Hazırlığı

İngiltere'den Somalili Direnişçilere Saldırı Hazırlığı

Londra yönetiminin Somalili direnişçilere hava saldırısı seçeneğini değerlendirdiği söyleniyor.

22 Şubat 2012 Çarşamba 10:20A+A-

İngiliz Guardian gazetesinin bugün manşetten verdiği habere göre, İngiltere, Somalili direnişçilere hava saldırısı seçeneğini değerlendiriyor.

Guardian, Somali'deki "korsanlar ve İslamcı isyancıların kaygı doğurduğunu' savunarak, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerini endişelendiren bu durum yetkilileri bu grupların lojistik merkezleri ve eğitim kamplarına yönelik hava saldırısı düzenleme ihtimalini düşünmeye yönelttiğini ileri sürdü.

Savaş planlarının şimdilik çekmecede tutulduğunu belirten Guardian, bu tablonun İngiltere hükümetinin huzursuzluğunu gözler önüne serdiği yorumunu yaptı.

Guardian askeri bir saldırı ihtimalinin gündeme getirilmesi halinde kabul edeceği düşünülen ülkeleri ise İngiltere'nin yanı sıra Hollanda, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıraladı.

Daha önce yayınlanan haberlerde de Müslüman ülkelerin Somali konusunda inisiyatif alacağı iddia edilmiş, muhtemel bir NATO bombardımanını da içerebilecek bir askeri operasyonda Türkiye ve Katar’ın adı geçmişti.

Guardian ayrıca yarın İngiltere hükümetinin evsahipliğinde Londra'da Somali konulu uluslararası bir konferans düzenleneceğini hatırlattı.

İngiliz Daily Telegraph ise Londra'da düzenlenecek konferansta oluşturulacak "istikrar fonuna" İngiltere'nin 20 milyon sterlin katkı sağlayacağını, söz konusu fonun yeni hükümetin, El Kaide'den kazanılan bölgeleri koruması için harcanacağını yazdı.

BM, SOMALİ'YE DAHA FAZLA ASKER İSTİYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Somali'de konuşlanan Afrika Birliği (AU) askerlerinin sayısının artırılması için oylamaya gidiyor.

BBC'ye açıklama yapan bir diplomat, tasarı geçerse asker sayısının 12 binden 17 bin 731'e çıkarılacağını söyledi.

Güvenlik Konseyi'ndeki Somali oylamasının, Londra'da düzenlenecek Uluslararası Somali Konferansı'ndan önce yapılması dikkat çeki. İngiltere Başbakanı David Cameron da konferans öncesi BBC'ye yaptığı açıklamada, "Eş Şebab militanları açık bir tehdit haline gelmiştir" dedi. El Kaide örgütü ile bağlantısının çok net olduğunu belirten Cameron, Şebab'ın sadece Somali'de değil, Somali dışında da şiddeti yaydığını öne sürdü.

Afrika Boynuzu'nda 1991'den beri merkezi hükümetin yokluğundan yararlanan Eş Şebab, halihazırda Somali'nin güney ve orta kesimlerinde kontrolü elinde tutuyor.

HABERE YORUM KAT