1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İngiltere İranlı Diplomatları Sınır Dışı Ediyor
İngiltere İranlı Diplomatları Sınır Dışı Ediyor

İngiltere İranlı Diplomatları Sınır Dışı Ediyor

Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğine saldırı sonrası İngiltere, Londra'daki İran büyükelçiliğini kapatma kararı aldı.

30 Kasım 2011 Çarşamba 19:32A+A-

İngiltere dün İran'ın başkenti Tahran'daki büyükelçiliğine yönelik saldırının ardından Londra'daki İran büyükelçiliğinin derhal kapatılacağını ve ülkedeki tüm İranlı diplomatların sınır dışı edileceğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in açıklaması elçilik baskını ardından yaşanan gerginliğin tırmandığına işaret ediyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler İngiltere'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklaması ardından gerilmeye başlamıştı.

İran buna karşılık olarak İngiltere ile ilişkilerin seviyesini indirme kararı almış ve İngiltere karşıtı olarak düzenlenen protesto gösterisinde protestocuların elçiliğe girmelerine engel olmamıştı.

Protestocuların büyükelçiliğe saldırmaları ve içeri girmelerine karşı sert tepki gösteren İngiltere de önce İran'daki diplomatlarını geri çekme kararı aldı ve ardından da İngiltere'deki İran büyükelçiliğinin kapatılacağını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı, diplomatik ilişkilerin mümkün olan en düşük seviyeye indirildiğini söylüyor.

Dün Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliğini ve diplomatlara ait bir konutu basan protestocular İngiliz bayraklarını ve bir otomobili yakmıştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, dün, Tahran'daki İngiliz büyükelçiliğine yapılan saldırıların ortaya çıkarabileceği "ciddi sonuçlarla" ilgili olarak İran'a sert bir uyarıda bulunmuştu.

BBC

HABERE YORUM KAT