1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. İngiltere Abdulhakim Belhac'dan Özür Diledi
İngiltere Abdulhakim Belhac'dan Özür Diledi

İngiltere Abdulhakim Belhac'dan Özür Diledi

İngiltere hükümeti Libyalı muhalif Abdulhakim Belhac'dan "koşulsuz" özür diledi ve eşine 500 bin sterlinlik tazminat ödedi. Belhac ve eşi tutuklanıp işkence görmüştü.

18 Mayıs 2018 Cuma 19:20A+A-

Belhac ve eşi Fatma Budşar, 2014 yılında Tayland'a kaçırılmaları olayı sonrası eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, MI6'in eski terörle mücadele başkanı Sir Mark Allen'a karşı dava açmışlar ve tazminat istemişlerdi.

Libya'da 2011'de meydana gelen devrimin ardından ortaya çıkan belgeler İngiltere istihbarat ajanlarının Libya hükümetine Belhac ve eşinin konum bilgisini verdiğini açığa çıkardı.

Daha sonra Belhac ve eşi tutuklanıp işkence görmüş, Belhac 6 yıl hapis yatmıştı. Budşar kaçırıldığında 4,5 aylık hamileydi ve doğumun gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra salınmıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May Perşembe günü yaptığı açıklamada, "İkinizin de korkunç bir muameleye maruz kaldığı ve çok büyük acı çektiğiniz ortada. Daha sonra Libya'daki tutukluluğunuz sırasında sizin hakkınızda ve sizden bilgi almaya çalıştık. Kötü durumunuzu hafifletme fırsatlarını yanlış bir şekilde elimizden kaçırdık. Bu olmamalıydı." dedi.

Özrü duymak için oğluyla birlikte mecliste olan Budşar, kararla ilgili olarak "Beni ve oğlumu buraya davet ettiği ve özrü için İngiliz hükümetine teşekkür ediyorum. Hükümetin özrünü kabul ediyorum." dedi.

Parlamentoda okunan bir mektupta Abdulhakim Belhac da İngiltere Başbakanına ve Başsavcıya teşekkür ederek, "6 yıldan uzun süredir devam eden bu davada tek amacım olan şeyi açıklığa kavuşturdum: adalet. Şimdi, sonunda adalet yerini buldu." ifadelerini kullandı.

Budşar yarım milyon sterlinlik bir tazminat elde ederken eşi Belhac herhangi bir maddi talepte bulunmadı ve herhangi bir ödeme almadı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT