1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiliz Gazetesinden İsrail Senaryosu
İngiliz Gazetesinden İsrail Senaryosu

İngiliz Gazetesinden İsrail Senaryosu

İngiliz Times gazetesi, İsrail'in NATO'ya üye olması durumunda Türkiye'nin birlikten çekileceğini yazdı.

10 Ocak 2012 Salı 22:05A+A-

Gazetenin ulaştığı olası saldırıya ilişkin senaryoda, İsrail'in İran'ın olası bir nükleer silah denemesi karşısında askeri bir misillemede bulunmasının önlenmeye çalışılacağı, ancak İsrail'in bu seçeneği yine de masada tutacağı kaydedildi.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) adlı düşünce kuruluşu tarafından geçen hafta gerçekleştirilen simülasyon çalışmasına göre, İran'ın nükleer silah denemesi Ortadoğu'daki tüm güç dengelerini değiştirecek. Olası senaryo 2013 yılının Ocak ayında İran'ın nükleer silah denemesi yaptığını varsayıyor.

İsrailli yetkililer, İran'ın olası bir nükleer silah denemesi sonucunda şunların olabileceğini tahmin ediyor:

-ABD, İsrail'i askeri misilleme yapması konusunda engelleyecek ve bir savunma anlaşması önerecek. Bu öneri, İsrail'in NATO'ya katılmasını da içerebilir.

-Rusya, Ortadoğu'da nükleer silahlanmayı durdurmak için ABD ile bir savunma anlaşması imzalamayı önerecek.

-Suudi Arabistan, kendi nükleer silah programını geliştirecek.

-Mısır, İran'a karşı askeri müdahale isteyecek ancak Türkiye büyük olasılıkla, Tahran ile güç gösterisinden kaçınacak. Eğer İsrail NATO üyesi olursa, Türkiye NATO'dan çekilecek.

-Avrupa Birliği, askeri müdahaleye karşı olacak ve İran'a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını isteyecek.

-Çin, İran'a yönelik BM yaptırımlarına dahil olacak ancak bunları yumuşatacak.

Tüm tahminlerin mevcut uluslararası politikalar dikkate alınarak hazırlandığı kaydedilerek, INSS'de olası senaryoyu hazırlayan İsrailli yetkililer arasında İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı, iki eski İsrail Başbakanlığı yetkilisi, bir eski Büyükelçi ve İsrail askeri istihbaratıyla yakın bağları bulunan kişilerin yer aldığı belirtildi.

AHABER

HABERE YORUM KAT