1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Independent: Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge Kurulmalı
Independent: Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge Kurulmalı

Independent: Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge Kurulmalı

Independent gazetesinde yayımlanan ve gazetenin editoryal görüşlerini aktaran yazıda, ABD'ye, Suriye'de direnişçilere destek olma ve sivillerin korunması için uçuşa yasak bir bölge kurma çağrısı yapıldı.

10 Şubat 2016 Çarşamba 10:35A+A-

Independent gazetesinde yer alan yazıda, Suriye’deki son askerî ve diplomatik gelişmeler sonucu direnişçi grupların sahada güçsüzleştiği; ABD'nin bu gruplara destek vermesi, körfez ülkelerinin kara operasyonu önerisini ciddiye alması ve siviller için uçuşa yasak bölge kurması gerektiği belirtiliyor.

“Esed ve Müttefikleri Barış Görüşmelerini Kılıf Olarak Kullandı”

Independent'ın yazısında özetle şu görüşlere yer veriliyor:

“Rejim güçleri, Rusya'nın hava gücü desteğiyle, muhaliflerin kilit konumdaki kalelerinden Halep'i koparma tehdidinde bulunuyor. Eğer kenti geri alabilirlerse bu, muhalefetin, 2011'de başlayan devrimin başından bu yana yaşadığı en büyük yenilgi olacak.

Korktuğumuz gibi Beşşar Esed ve müttefikleri askerî operasyonlarını artırmak için BM aracılığındaki barış görüşmelerini bir kılıf olarak kullandı.

ABD, Esed'in ekmeğine yağ sürdü. Beyaz Saray, savaşı geriletme düşüncesiyle Cenevre görüşmeleri öncesinde muhaliflere desteği azalttı ve Körfez ülkelerine silah tedarikini yavaşlatma baskısı yaptı.

Önümüzde iki yol duruyor. Birincisinde Rusya ve Esed adım adım muhalifleri ezer. İkincisinde Batı ve Körfez güçleri durumu değiştirip bir pat hâline geri çevirme girişiminde bulunur ve bunun ardından müzakereler başlar.

Bu, Barack Obama'nın harcamak istediğinden daha fazla siyasî sermaye gerektirir. Ancak yapılacak doğru şey budur.”

“Obama, Uçuşa Yasak Bölge Kurmalıdır”

Independent, ABD'nin, Körfez ülkelerinden gelen askerî müdahale önerilerini de dikkat alması getektiğini yazıyor:

“Obama, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin kara gücü teklifini ciddi bir şekilde değerlendirmelidir.

Obama, Türkiye daha fazla sivilin sınırı geçmesine izin vermediği için, olabildiği kadar çok sivilin korunması amacıyla uçuşa yasak bir bölge kurmalıdır. Kuşatma altındaki kentlere havadan yardım atılmalıdır.

ABD eğer daha fazla geri çekilirse, Suriye halkına ihanet etmiş ve en kötü aşamasına girebilecek insanî felakete sırtını dönmüş olacaktır.”.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT