1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. İmam Buhari Ketibesi Lideri ile Röportaj
İmam Buhari Ketibesi Lideri ile Röportaj

İmam Buhari Ketibesi Lideri ile Röportaj

İmam Buhari Ketibesi lideri Şeyh Selahaddin, önemli açıklamalarda bulundu.

30 Ekim 2014 Perşembe 16:02A+A-

Suriye'de Esed Rejimi'ne karşı önemli operasyonlar düzenleyen İmam Buhari Ketibesi iki yeni video yayınladı. Birinci videoda ketibenin lideri(emiri) Şeyh Selahaddin, İmam Buhari Ketibesi hakkında sorulan soruları cevaplıyor.

Şeyh Selahaddin; uzun yıllar Afganistan'da Taliban ve El Kaide saflarında savaşmış, Taliban'ın Şer'i lecnesinde görev yapmış tecrübeli bir direnişçi. Uzun yıllar Suudi Arabistan ve bazı arap ülkelerinde islami ilimler okumuş olan Şeyh Selahaddin; 5 dil biliyor.

Şeyh Selahaddin videodaki konuşmasında; İmam Buhari Ketibesi'nin nasıl ve kimler tarafından kurulduğunu, bünyesinde kimlerin olduğunu, ketibenin menhecini ve hedeflerini, Suriye'ye niçin geldiklerini açıklıyor. Suriye'de  muhalif gruplar arasında yaşanan sıkıntılara nasıl baktıklarını söylüyor.

Şeyh Selehaddin: "İmam Buhari Ketibesi; dinlerini yaşadıkları için zülme uğrayan Müslümanlar tarafından kurulmuştur. Allah'ın kelimetullahını yüceltmek için savaşıyoruz. Suriye'ye geldik çünkü Şam için sahih hadisler var. Biz kendimizi Afganistan İslam Emirliği ile aynı yolda ve menheçte görüyoruz. Müminlerin emiri Molla Ömer'in izindeyiz. Biz tüm mücahid grupları birleşmeye çağırıyoruz. Küfür devletlerinin hepsi bizim üzerimize gelirken, bizler bir arada olmalıyız. Biz Suriye'deki bazı gruplar gibi Müslüman'ın kanını kendimize helal görmüyoruz. İslam bize; Müslüman'ın kanının ve canının çok değerli olduğunu öğretmiştir. İki Müslüman aralarında kavga ederlerse onları diğer Müslümanların islah etmesi gerekir. Suriye'de yaşanan son fitnelere bakış açımız bu yöndedir ve tarafları barıştırma yolunu savunmaktayız. Birbirlerine karşı savaşan Müslümanları; Kuran ve Sünnete uymaya yani barışa davet ediyoruz."

İmam Buhari Ketibesi tarafından yayınlanan ikinci videoda ise son çekilen askeri eğitim görüntüleri bulunuyor.

Küresel Cihadçıların yeni merkezi olan Suriye'de binlerce yabancı direnişçi bulunuyor. Farklı ülkelerden gelen yabancı direnişçiler Suriye'de kendi gruplarını kuruyorlar. O gruplardan bir tanesi de Özbeklerin kurduğu İmam Buhari Ketibesi.

Grup ismini İslamın en büyük muhaddisi ve Sahih-i Buhari isimli hadis kitabının yazarı Özbekistanlı İmam Buhari'den alıyor. Yaklaşık 400 direnişçisi olan İmam Buhari Ketibesi'nin çoğunluğu Özbekistanlılardan oluşuyor. İmam Buharı Ketibesi'nde Taliban saflarında önemli görevlerde bulunmuş tecrübeli direnişçiler bulunuyor. Bu direnişçilerden 15 yıldır savaş meydanlarında olan Muhammed Ali; İmam Buhari Ketibesi'nin askeri sorumlusu iken geçen sene Halep'te bir operasyon sırasında hayatını kaybetmişti. Suriye'de Esed Rejimi'ne karşı başlatılan savaşın ilk günlerinden beri Özbekler Suriye'de savaşmaya devam ediyor.

CIA’in hazırladığı bir haber sitesi İmam Buhari Ketibesi bünyesinde çok tecrübeli direnişçilerin olduğunu söylemişti. Amerika öncülüğünde IŞİD'a karşı kurulan koalisyon, Suriye'de düzenlediği ilk hava saldırısında, hedefler arasında İmam Buhari Ketibesi merkez karargahı da vardı. Ancak karargah güvenlik nedeniyle bir süre önce boşaltılmıştı. Bu sebeple can kaybı yaşanmadı. İmam Buhar Ketibesi askeri eğitim kampı Esed Rejimi uçakları tarafından vurulmuş ve bu saldırıda bazı direnişçiler hayatlarını kaybetmişlerdi. 

İslam Kerimov yönetimi Özbekistan'da müslümanlara uyguladığı baskı ve eziyetler sonucu ülkesini terkeden binlerce Özbek Müslüman dünyanın farklı bölgelerinde mülteci olarak yaşıyorlar. Bu Özbek Müslümanlardan bazıları Afganistan ve Suriye'de savaşmayı tercih ediyorlar. Afganistan'da uzun yıllardır bulunan bazı Özbek gruplarının dağılması nedeniyle, İmam Buhari Ketibesi; Özbeklerin ilgi odağı haline geldi. 

İmam Buhari Ketibesi lideri Şeyh Selehaddin'in konuşması:

İmam Buhari Ketibesi tarafından yayınlanan askeri eğitim videosu:

İmam Buhari Ketibesi askeri sorumlusu Muhammed Ali'nin vurulduktan hemen sonra çekilen görüntüler ve Şeyh Selahaddin'in Muhammed Ali hakkında konuşması:

incanews

HABERE YORUM KAT

1 Yorum