1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. İLKAV'ı Kapatma Kararına Protesto
İLKAV'ı Kapatma Kararına Protesto

İLKAV'ı Kapatma Kararına Protesto

İLKAV'a yönelik kapatma davası çok sayıda kuruluş ve yazarın imzaladığı ortak bir bildiri ile protesto edildi.

07 Mart 2007 Çarşamba 22:13A+A-

Aralık 2006'da Ankara'da İLKAV tarafından düzenlenen resmi ideoloji - eğitim ilişkilerinin değerlendirildiği 2 oturumlu panelin haberi çarpıtılarak KANAL D'de M. Ali Birand tarafından irtica suçlamasıyla ekrana taşınmasından sonra İLKAV'a Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerini harekete geçirmesi sonucunda kapatma davası açıldı.

08 Mart 2007 tarihinde Ankara'da ilk duruşması yapılacak olan İLKAV'ın kapatılması ve mal varlığının tasfiyesi ile ilgili dava konusunu ve idarenin kapatma eylemini protesto eden çok sayıda yazar ve kuruluşun ortak imzası ile bir bildiri yayınlandı.

Bu arada, yarın Sakarya başta olmak üzere 4 ilde İLKAV'ın kapatılmasını protesto eylemi düzenlenecektir. Eylem Sakarya'da, Saat 12.30'da, Bulvar AKM önünde yapılacaktır.

Bildirinin Tam Metni

İLKAV?A YÖNELİK BASKICI TUTUMU KINIYORUZ!

Merkezi Ankara'da bulunan İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı (İLKAV) keyfi bir tutumla kapatılmak isteniyor. Geçtiğimiz Aralık ayında düzenlediği bir panel dolayısıyla önce kartel medyasının linç girişimine maruz kalan İLKAV, hemen ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin'in talimatıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün yakın takibine alınmıştı. Baskılar sonuç verdi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü?nün talebi doğrultusunda İLKAV hakkında ilk duruşması 8 Mart 2007?de görüşülmek üzere kapatma davası açıldı.

İLKAV'ın kapatılması talebinin gerekçesi tipik bir despotik zihniyet ürünüdür. Vakıflar Müdürlüğü dilekçesinde eğitimde resmi ideoloji dayatmasının tahlil edilip eleştirildiği ve din eğitiminin devlet baskısı ve yönlendirmesinden özgürleşmesi gerektiğinin konuşulduğu söz konusu panelde ortaya konan düşünceler, yapılan konuşmalar ?anayasal düzene muhalefet etmek? şeklinde suçlanmaktadır. Oysa söz konusu panelde yapılan konuşmaların mevcut kanunlara göre de suç teşkil etmediği bilinmektedir. Nitekim yapılan onca yayına rağmen bugüne kadar savcılıkça herhangi bir cezai soruşturma açılmamıştır.

Düşünce özgürlüğünün adeta sakız gibi çiğnendiği bir ortamda sergilenen bu tutum iktidarın tutarsızlığının ve acziyetinin açık bir göstergesi olmuştur. Kaldı ki, anayasal düzene muhalefet içerse dahi legal bir etkinlikte akademisyen, sendikacı ve yazarların görüşlerini ifade etmelerinden duyulan bu hazımsızlık insan hakları ve sivil toplum anlayışıyla bağdaşmaz. Totaliter yaklaşıma karşı olduğu sanılan bir siyasi anlayış sahiplerinin ortaya koydukları bu tutum baskıcı, ceberrut resmi ideoloji savunuculuğunun adeta bulaşıcı bir mahiyet kazandığının da göstergesi olmuştur.

Bizler aşağıda imzaları bulunan kuruluş temsilcileri ve yazarlar, gazeteciler olarak İLKAV hakkında açılan kapatma davasını düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne yöneltilmiş tehlikeli bir saldırı olarak görüyoruz. Statükoya yönelik eleştirel tutumundan dolayı İslami kuruluşların ve genelde de tüm muhalif çabaların bu şekilde susturulma, sindirilme ve tasfiye edilmeye çalışılmalarının vahim bir ihlal oluşturduğunu düşünüyoruz. Devletten yardım almadan tamamen üye ve gönüllülerinin katkılarıyla faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarının devlet eliyle tasfiye edilmeye çalışılması açık bir işgüzarlıktır. Ayrıca hayırsever insanların bağışlarından oluşan İLKAV'ın mal varlığına el konulması çabası ise doğrudan bir gasp teşebbüsüdür.

İLKAV ile dayanışma içinde olduğumuzu ilan ederken, 28 Şubat hukuksuzluğunu aynen yansıtan bu baskıcı, yasakçı tutumun AK Parti Hükümeti tarafından da sürdürülüyor olmasını kınıyoruz.

 

İmzalar

Hülya Şekerci (Özgür-Der Genel Başkanı) - Hüsnü Tuna (Hukukçular Derneği Başkanı) ? Bülent Yıldırım (İHH Genel Başkanı) -Ayhan Bilgen (Mazlumder Genel Başkanı) -Bülent Deniz (Tüketiciler Birliği Genel Başkanı) -Ömer Küçükağa (Medeniyet Derneği Genel Başkanı) -Fikret Özdemir (AKDAV Başkanı) -Celal Sancar (MEKDAV) -Yusuf Tanrıverdi (Öğretmen-Sen Genel Başkanı) -Cevat Özkaya (AKV-Araştırma Kültür Vakfı) -Mustafa Ercan (Mazlumder İstanbul Şb. Başkanı) -Av. Fatma Benli (AKDER) -Nurettin Şirin (İSRA Kültür Merkezi) -Nabi Okur (İslam Dünyası Kültür Merkezi) -Ahmet Yıldız (Davet Derneği) -Ahmet Balta (ANSED) -Grup Yürüyüş

Mustafa Karahasanoğlu (Vakit Gazetesi) -Selami Çalışkan (Milli Gazete) -Hamza Türkmen (Haksöz Dergisi) -Şemseddin Özdemir (Umran Dergisi) -Davut Güler (Özgün İrade Dergisi) -Ali Kaçar (Genç Birikim Dergisi) -Azmi Ermurat (Vuslat Dergisi) -Ahmet Örs (Tasfiye Dergisi)

Abdurrahman Arslan -Abdurrahman Dilipak -Ahmet Ağırakça -Ahmet Varol -Burhan Kavuncu -Demet Tezcan -Gülden Sönmez -Hakan Albayrak-Hamza Er -Hüsnü Yazgan-Ramazan Kayan -Sibel Eraslan -Süleyman Arslantaş -Yıldız Ramazanoğlu

Etiketler :

HABERE YORUM KAT