1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İlk Önce ‘Hayal Kırıklığı’ Dediler, Sonra...
İlk Önce ‘Hayal Kırıklığı’ Dediler, Sonra...

İlk Önce ‘Hayal Kırıklığı’ Dediler, Sonra...

ABD’nin, İsrail’in kınanması konusunda BM Güvenlik Konseyinde red oyu kullanması, ikiyüzlülüğünü bir defa daha ortaya koydu.

21 Aralık 2012 Cuma 00:32A+A-

İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Yaka ve Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimleri inşa etme kararları konusunda daha önce ‘hayal kırıklığı’ açıklamaları yapan ABD’nin, İsrail’in kınanması konusunda ise BM Güvenlik Konseyi’nde red oyu kullanması, ikiyüzlülüğünü bir defa daha ortaya koydu.

Talha Çolak / Yeni Akit

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) konu İsrail olunca hemen koruma güdüsüne geçiyor. İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Yaka ve Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimleri inşa etme kararları, 14 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi tarafından kınanırken ABD’nin red oyu kullanmasından dolayı BM kınama kararı alamadı ve işgale karşı herhangi yaptırım kararı çıkmadı. Hâlbuki ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, İsrail’in yeni yerleşim kararı için “İsrail bizi hayal kırıklığına uğrattı” demişti. ABD bu tavrı ile ikiyüzlülüğünü ve her platformda İsrail’i koruduğunu gösterdi.

İlk Önce ‘Hayal Kırıklığı’ Dediler

Batı Yaka ve Doğu Kudüs’ün işgal edilmesinden bu yana İsrail, 100’den fazla yerleşim bölgesine 500 bin Yahudi’yi bu bölgelere yerleştirmişti. Siyonist yönetimin, yeni yerleşim yerleri açmak için girişimde bulunmasına dünyanın her yerinden tepkiler yükselmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da, İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Yaka’da yeni yerleşim birimleri inşa etme planlarına ilişkin, “İsrail’in bu provokatif eylem şeklini sürdürmede ısrar etmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz” demişti. Nuland, “Tekrarlanan bu tür açıklamalar ve yeni inşa planları, barış amacına ters düşmektedir. İsrailli liderler sürekli olarak, iki devletli çözüm doğrultusunda bir yolu desteklediklerini söylüyorlar ancak bu tür eylemler, bu hedefi sadece daha da risk altına sokuyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kınama Kararına İse ‘Hayır’ Dedi

15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki gün İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yeni Yahudi yerleşimleri açmasını görüştü. Daha önce hayal kırıklığına uğradıklarını açıklayan ABD ise, iş ciddiyete binince geri adım attı. ABD dışındaki bütün BMGK üyeleri yeni yerleşimlerinin inşasının derhal durdurulmasını ve İsrail’in kınanmasını talep ederken ABD bir kez daha İsrail’in yanında yer aldı ve BMGK’dan bu yönde bir karar çıkmasını engelledi. Kınama kararının çıkmamasından dolayı Güvenlik Konseyi üyeleri, yaptıkları basın toplantısı ile İsrail’i kınayan açıklamalar yaptı.

İsrail, Bir Şey Çıkmayacağını Biliyordu

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, BMGK toplantısı devam ederken yeni yerleşimlerin inşasına devam edeceklerini açıklayarak, ABD’nin kendisini koruyacağından emin olduğunu gösterdi. İşgalci devlet İsrail, ABD hariç bütün dünyanın kınamasına rağmen, BMGK’daki görüşmeler sürerken Doğu Kudüs’e 2610, Batı Yaka’ya ise 1000 yeni yerleşim yapılması projesine onay verdi. 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT