1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. İlk Kez Seçtiler ve Seçildiler
İlk Kez Seçtiler ve Seçildiler

İlk Kez Seçtiler ve Seçildiler

Suudi Arabistan'da kadınların ilk kez seçmen ve aday olarak katıldığı seçimlerde 900 kadın adaydan 9'u yerel meclislere girmeyi başardı. Selma bin Hizab el Uteybi, Mekke'nin belediye meclisine seçildi.

13 Aralık 2015 Pazar 17:00A+A-

Suudi SPA haber ajansının Seçim Komisyonu Başkanı Üsame Bar'a dayandırdığı habere göre, ülkede kadınların ilk kez katıldığı seçimlerde iki kadın ve 7 erkek rakibinden daha fazla oy alan Selma bin Hizab el Uteybi, Mekke'nin Medreke il meclisine seçildi. 

Yerel seçimlerde toplam 6 bin 440 aday, 284 koltuk için yarıştı. Bu adaylardan 900'ü kadın. İlk gelen bilgilere göre 900 kadından en az 9'u bulundukları bölgelerin belediye meclislerine seçilmeyi başardı.

İlk edinilen bilgilere göre El Katif ve El Ahsa'da 3, Cidde'de 2, Mekke'e ile Sakka kasabasında birer kadın aday bulundukları bölgelerde yerel meclislere seçildi. 

Kadın seçmenlerin seçim kampanyası sırasında erkek seçmenlerle bir araya gelmelerine izin verilmedi. Erkeklerle bir arada bulunmalarına izin verilmeyen kadınlar da kampanyalarını sosyal medya üzerinden yapabildi.  

Kadınların oy verip, seçimlerde aday olmaları bir ilk olsa da kadın seçmenler, seçim sürecinde bürokratik engellerden şikayet etti. Bazı bölgelerde kadınlar bu engeller yüzünden seçmen kaydı yaptırmazken sonuçta ülkede kadın seçmenlerin tüm seçmenlere oranı yüzde 10'da kaldı. Ülkede nüfusun yüzde 43'ünü kadınlar oluşturuyor. 

Mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan'da kadınların araç kullanmaları yasak. Seçimlerde de sadece erkeklerin oy kullanmasına izin veriliyordu. Erkekler yerel seçimlerde 2005'ten bu yana oy kullanabiliyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT