1. YAZARLAR

  2. HÜSEYİN YILDIRIM

  3. İletişim, Yeni Adıyla Yeni Medya (Sosyal Medya)
HÜSEYİN YILDIRIM

HÜSEYİN YILDIRIM

Yazarın Tüm Yazıları >

İletişim, Yeni Adıyla Yeni Medya (Sosyal Medya)

10 Şubat 2015 Salı 20:01A+A-

İletişim Nedir?

İnsanoğlu var olduğu günden bu yana iletişim bir tercih değil ihtiyaç olmuştur.

İletişim, iletilen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Belirli mesajların kodlanarak bir araç aracılığıyla bir kaynaktan bir hedef alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı ortak bir dil aracılığıyla kodladığı belirli kelimeleri ses dalgaları ve hava yoluyla dinleyiciye aktarır.

Yeni Medya (Sosyal Medya) Nedir?

Teknolojinin sürekli gelişmesiyle birlikte, İnternet ve insan hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. İnternet denince de akla ilk gelen şeylerden biri sosyal medya olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat Sosyal medya sanılanın aksine yeni bir şey değil, insanlık var olduğundan beri süregelen bir mecradır, geçmişte mağaralarda yaşayan insanlar duvarlara yazıyordu. Onların da amacı Like/Beğeni almaktı! bu insani duygu sürekli gelişiyor, yakın geçmiş de posta güvercinleri, mektup, telgraf, kartpostal ile yapmış olduğumuz iletişimin  günümüz teknolojilerini araç olarak kullanılarak daha kolay ve hızlı bir şekilde yapma şeklidir.

Günümüzde Kullanım!

İnternet kullanımının artmasıyla birlikte özellikle son yıllarda en önemli uğrak yeri sosyal medya siteleri olarak karşımıza çıkmakta. İnsanlar her an bilgisayara ve internete ulaşabilmekte hatta bunları ceplerinde taşımaktadırlar. Bundan dolayı her an sosyal medya profillerini ve arkadaşlarının etkileşimlerini takip edebilmektedirler. İnsanlar sosyal medya ile bu kadar haşır neşir iken bu mecrayı iletişim platformu olarak kullanmamak, elinize geçen büyük bir fırsatı kullanmamak demektir.

Yeni Medya (Sosyal Medya) Hayatımızda Amaç mı, Araç mı!

Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızda bu derece vazgeçilmez olması, birçok kolaylığı da beraberinde getirirken insanların hayata bakış açısını da değiştirdi.

Bilgiye zahmetsizce ulaşmak insanların hayatını kolaylaştırmakla birlikte bir o kadarda tembelleştirdi. Masa başından yapılan alışverişler, bankacılık işlemleri, yemek siparişleri, ödenen faturalar, okunan gazeteler ve yine masa başında yapılan sohbetler gerçek hayatın bir ‘tık’ ötesine geçerek aslında sanal alemde bizleri esir almış durumda.

Bu gelişmeler ışığında zamana ayak uyduralım derken teknolojinin kolaylaştırıcı etkilerinin içerisinde kaybolarak uyum sürecine adapte olamama sorunuyla karşılaşıp insan ilişkilerimizde de ciddi yaralar almaktayız. Yüzlerini görmediğimiz, seslerini duymadığımız arkadaşlar hatta biraz daha ötesi sanal arkadaşlara kendimizi teslim ederek sosyal olduğumuzu sanarken aslında gerçek arkadaşlıklardan mahrum kalarak yüz yüze sohbetin olmadığı yalnızlığa mahkum olan bireyler olmaktayız.

Dikkat! Bağımlılık Yapıyor

Genel olarak insanların genlerinde olan beğenilme duygusu sosyal medyaya da sıçramış durumda. Hayatlarının büyük bir bölümünü internette geçiren insanlar içten içe beğenilme, takdir edilme duygusuyla yanıp tutuşmakta bu beklentileri karşılanmadığında veya internetten uzak kaldığında agresiflik ve depresiflik gözlenmekte bu da "Asosyallik" durumunu doğurmaktadır.

“Asosyallik” tanım bakımından çevreyle iletişim yetersizliğidir. Teknoloji ile bu kadar içli dışlı olmanın sonucunda olumsuz yanları da karşımıza çıkmaktadır. bunlar sanal oyun karakterlerinin milyarlarca TL karşılığında satılması, Facebook arkadaş sayılarının çokluğu ile övünmek, her yediği yemeği, her gittiği mekanı paylaşmak olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Eskiden yemeğimizi paylaşırdık şimdiler de Facebook’da resmini paylaşıyoruz”

İnternetin sosyalliği azalttığı doğrudur. Fakat hayatın her alanında olduğu gibi İnternette de doğruyu ve yanlışı seçme hakkındaki karar bize aittir. Buradaki kritik nokta neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkındaki karar sürecidir. Bu süreci sorunsuz olarak aşmanın kilit noktası da eğitimdir çünkü internet sadece sohbet ve bilgi paylaşımını içermez bu geniş dünyada bağımlılık yapan eğlence amaçlı ve müstehcen siteler, oyun/kumar siteleri varken hayatımızı kolaylaştıran bir çok mecra da bulunmaktadır. Bunlar içerisinde yanlış kararlar vermemek için hayat boyu eğitim ilkesini hep canlı tutmalıyız.

Yeni Medya (Sosyal Medya) Araçlarını Kullanım Kurallarımız Ne Olmalı

Günümüze baktığımız de sosyal medya araçları sürekli değişmekte yenilenmektedir lakin bu platformları kullanabilmek için öncelikle kendi kurallarımızı oluşturmamız gerekmektedir. Çünkü günümüzde karşılaşılan en büyük sorunların başında özel hayatın ifşası ve gereksiz harcanan zaman gelmektedir.

Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse saatlerce sosyal medya karşısında geçirilen zaman sonucunda aynı aile / işyeri içerisinde kişiler tamamen robotik olarak asosyal bir yaşantıya sürükleyerek beraberinde başarısızlığı ve mutsuzluğu getirmekte veya sosyal medyaya yüklenen bilgiler (resim, video, yazı) amacının dışında kişilere ulaşarak ya ahlak dışı sitelerde kullanılmakta ya da aile hayatımızı yıpratacak sonuçlar doğurmaktadır.

Bu sorunları aşmak çok ta zor değil lakin kendimize bir kaç soru sormalıyız;

Ne: Kişisel bilgilerimiz

Niçin / Neden: Paylaşmaya gerek var mı ?

Ne Zaman: İşimi ve ailemi ihmal ediyor muyum !

Nereye: Özel bilgilerimi herkese açık ifşa etmeye gerek var mı?

Nasıl: Hangi araç (Facebook, Twitter vb.) kullanılacak.

Bu sorular ışığında belirlediğimiz yolda ilerlemek hiç de zor olmasa gerek.

İyi Bir Sosyal Medya Kullanıcısı Olarak Hesap Edinin

Konumuzun başında değindiğimiz gibi iletişim geçmişte olduğu gibi bugünün de olmazsa olmazı tek fark işin teknoloji yardımı ile yapılması.

İyi bir sosyal medya kullanıcısı olmak içinde öncelikle kullandığınız araçları (Bloglar, Web Siteleri, Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin vb.) yani Sosyal Medya dediğimiz mecrayı iyi tanımak ve anlamak ve o araç hakkında geniş bilgiye sahip olmak gerekiyor

Sosyal Ağınızda Kimler Olmalı

Sosyal medya hesaplarını oluşturduktan sonra bu hesapları gerçek takipçilerimiz ile buluşturmak gerekir.

Günümüzde en yoğun yapılan hataların başında takipçi/arkadaş sayısı sarmalı gelmektedir. İletişim araçlarımıza arkadaşlarımızın dışındaki kişilerin eklenmesi sonucunda paylaşımlarımızın aslında istemediğimiz kişilere ulaşması sonucunda utanç ve mağduriyet yaşamaktayız. Fakat kullandığımız araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmuş olsaydık paylaşımımızı o araç yardımı ile organize ederek istemediğimiz kimselere ulaşmasını da engelleyebilirdik.

Buradan Çıkarabildiğimiz Sonuç

1-) Dinleyin: Genellikle ulaşmak istediğiniz kitle ne kullanıyor.

2-) Araçlarınızı Seçin: Kullanılan birçok Sosyal Medya araçlarından size en uygun olanını seçin.

3-) İletişim Kurun: Ulaşmak istediğiniz kitle ile iletişim kurun Arkadaş/Takipçi olarak ekleyin.

4-) Karar verin: Paylaşacağınız bilginin ne olduğuna karar verin.

5-) Geribildirimleri Bekleyin: Yaptığınız paylaşım hakkında yorum, tekrar paylaşım ve beğeni gibi.

YAZIYA YORUM KAT

3 Yorum