1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İKDP: 'PKK Tüm Diyalog Yollarını Kapattı'
İKDP: 'PKK Tüm Diyalog Yollarını Kapattı'

İKDP: 'PKK Tüm Diyalog Yollarını Kapattı'

İKDP Askeri Komisyon Başkanı Cihangiri, bütün girişimlerine rağmen PKK tarafının kendilerine cevap vermediğini ve tüm diyalog yollarını da kapattığını belirtti.

24 Mayıs 2015 Pazar 20:11A+A-

İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Askeri Komisyon Başkanı Rüstem Cihangiri, bütün girişimlerine rağmen PKK tarafının kendilerine cevap vermediğini ve tüm diyalog yollarını da kapattığını belirtti. 

Cihangiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, partilerinin çalışma sahasının İran ve tek düşmanlarının Tahran rejimi olduğunu onun dışında kimseyle savaşmak istemediklerini söyledi. 

İran'da yaşayan mensuplarına destek olmak ve halka hizmet etmeye çalıştıklarını savunan Cihangiri, bu yolda karşılarına çıkan her engeli diyalog yoluyla çözmekten yana olduklarını vurgulayarak PKK ile İKDP arasındaki gerginliği nedenlerini anlattı. 

Daha önceleri İran ile savaşırken kullandıkları toprakların şu an PKK'nın sahiplendiğini aktaran Cihangiri, "Tabi önceden Saddam Hüseyin'e karşı savaşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Komünist Partisi de o bölgeleri kullanıyordu. Orası, Kürtler arasında savaş yapılmayacak ve çatışmaya girilmeyecek yerler olarak bilinir. Maalesef PKK bugün o kültürü de bozmuş oldu" dedi. 

"PKK bütün diyalog yollarını kapattı" 

Yaklaşık iki hafta önce bölgeye gönderdikleri peşmergelerinin PKK sorumlularını bilgilendirdiğini, kendilerinin de Erbil'de gerekli diyaloğu yürüttüklerini ifade eden Cihangiri, "Bütün girişimlerimize rağmen PKK bir dönüş yapmadı. Ayrıca onlarla konuşabileceğimiz ve derdimizi anlatacağımız bütün diyalog yollarını da kapattı" diye konuştu.

Kandil Dağı'ndaki Keleşin bölgesindeki peşmergelerin sabah erken saatlerde kendilerini arayarak bilgi verdiklerini dile getiren Cihangiri, şöyle konuştu:

"Arayan arkadaşlarımız, PKK'nın niyetinin iyi olmadığını belirtti. PKK sabah erkenden bizim üyelerimize taciz ateşi açmış. Biz cevap verilmemesini istedik. Onlarla iletişime geçmelerini ve sorunu diyalogla halletmelerini istedik. Ancak daha sonra peşmergelerimizin üzerine ateş açmışlar. Şu an şehit ve yaralılarımız bulunuyor. Biz 90'lı yıllarda Kürtler arasındaki savaşların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Destek kuvvet göndermeyi düşünmüyoruz. Bu konuyu savaşmadan halletme taraftarıyız."

"PKK, İran'ın sınırlarını koruyor"

Kimseden herhangi bir silahlı güç talep etmediklerini ancak Kürtlerin temsilcilerinin bu konuda siyasal desteğini beklediklerini kaydeden Cihangiri şunları söyledi: 

 "PKK saldırıyla İran'ın sınırlarını koruduğunu bütün dünyaya göstermiş oldu. Biz onların İran'la ilişkilerinin iyi olduğunu bilirdik ama bu kadar ileri olduğunu bilmezdik. Tabi İran bize saldırmadı ama Zagros Dağı'nın etrafında olası bir hareketlilik için hazır olduklarını da biliyoruz. Peşmergelerimize gerekli emirleri verdik. Hiçbir şey yapmadan bekleyecekler. Partimize ve yetiştiğimiz kültüre göre kardeşler arasındaki savaş çok kötü bir harekettir" 

AA

HABERE YORUM KAT