1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAE

  4. İhvan İle BAE Arasında Yusuf El Kardavi Krizi
İhvan İle BAE Arasında Yusuf El Kardavi Krizi

İhvan İle BAE Arasında Yusuf El Kardavi Krizi

Birleşik Arap Emirliklerini Suriye konusunda eleştiren Yusuf Kardavi ile ilgili BAE ve İhvan arasında tartışma çıktı.

11 Mart 2012 Pazar 18:27A+A-

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf El Kardavi'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) Suriye konusunda eleştirmesinin ardından Müslüman Kardeşler ile BAE arasında karşılıklı açıklamalar ile başlayan kriz büyüyor.

Arap medyasında çıkan haberlere göre, Birleşik Arap Emirlikleri'deki Suriye Büyükelçiliği ve konsolosluğu önünde Beşşar Esad yönetimi aleyhine gösteri yapan Suriyeli muhaliflerin vizelerinin ve oturumlarının iptal edildiğini savunan Kardavi, BAE Hükümeti'ni sert bir dille eleştirdi.
 
Dubai Polis Şefi Dahai Halfan, açıklamalarından dolayı Kardavi'yi tutuklamak ile tehdit ederken, bazı kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kardavi'nin tutuklanmasını sağlamak üzere Interpol'e başvuracağını ileri sürdüler.
 
Kardavi'nin BAE Emiri'ni eleştirmesi bu ülke kanunlarına göre suç sayılıyor. Aynı zamanda baş komutan sayılan BAE Emiri'nin Kardavi tarafından kınanmasını, Dubai Emniyeti suç kabul ediyor.
 
Mısır'ın en büyük siyasi örgütü kabul edilen Müslüman Kardeşler, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kardavi'yi tutuklaması durumunda Müslüman Kardeşler'in bu olaya sessiz kalmayacağı yönündeki açıklaması aynı zamanda Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında da krize neden oldu.
 
Müslüman Kardeşler Sözcüsü Mahmud Gozlan, Kardavi'nin tutuklanması halinde Müslüman Kardeşler ile İslam dünyasının Birleşik Arap Emirlikleri'ne karşı harekete geçerek Kardavi'yi savunacağını açıkladı.
 
Birleşik Arap Emirlikleri, Gozlan'ın görüşlerini belirtmesinin ardından Mısır'ın Dubai Büyükelçiliği'nden konu ile ilgili açıklama istedi.
 
Körfez İşbirliği Konseyi ise Müslüman Kardeşler'in açıklamasını kınadı. Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri General Abdüllatif Zeyani, Gozlan'ın açıklamalarını ''sorumsuzca ve bilgiden yoksun'' olarak nitelendirdi.
 
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyh Yusuf Kardavi, Tunus, Mısır, Libya ve Suriye'deki yönetimlere karşı yapılan halk ayaklanmalarına verdiği destek ile tanınıyor.
 
Kardavi, Mısır'da yaşanan halk ayaklanması esnasında göstericilere karşı şiddet kullanmanın haram olduğuna dair fetva vermişti.
 
Kardavi, Suriye yönetimine karşı herkesin birlik olmasını isteyen bir çağrıda bulunarak, Beşşar Esad Rejimi'ni sert bir dil ile eleştirmişti. Kardavi halen Katar'da yaşıyor. ZAMAN

HABERE YORUM KAT

2 Yorum