1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İhvan: Diktatörlüğe En Başta Biz İzin Vermeyiz!
İhvan: Diktatörlüğe En Başta Biz İzin Vermeyiz!

İhvan: Diktatörlüğe En Başta Biz İzin Vermeyiz!

Mısır’da iktidardaki Müslüman Kardeşler hareketinin liderlerinden Dr. Mahmud Ghozlan, Hürriyet’e konuştu.

11 Aralık 2012 Salı 12:29A+A-

Ghozlan, “Mısır halkı bir diktatörü devirdi. Şimdi, yeni bir diktatörün doğmasına en başta biz izin vermeyiz” dedi.

Müslüman Kardeşler, yönetim konseyinin üyeliğinin yanı sıra resmi sözcülüğü görevini de yürüten Mahmud Ghozlan, Hürriyet’e verdiği röportajda 15 Aralık’ta yapılacak tartışmalı referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

İşte Ghozlan’ın açıklamaları:

Muhalefetin taleplerinin farkındayız. Ancak bu anayasa Mısır’ı ileriye taşıyacak bir anayasa. Referandum kararı alındı ve ertelemek söz konusu değil.

Anayasa çok önemli bir belgedir. Biz bu konuyu hakeme götürüyoruz. Yani halka soruyoruz. Çünkü Mısır’ın efendisi, halkıdır. Muhalefeti, seçime, sandığa davet ediyoruz. Ancak bunu reddediyorlar. Çünkü demokrasiden, halkın iradesinden korkuyorlar.

Eski rejim döneminde Mısır’ın değeri, uygulanan politikalarla azalmıştı. Şimdi Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır’ı Ortadoğu’da ve bölgede hak ettiği yere yükseltmeye çalışıyor.

Mısır halkı, bir diktatörü devirdi. Şimdi, yeni bir diktatörün doğmasına neden olacak yapının kurulmasına en başta biz izin vermeyiz. Mesela Sayın Cumhurbaşkanı, meclisin feshedilmesinin ardından kendisine geçen yasama yetkisini, yeni anayasa ile tekrar meclise veriyor. Bir diktatör bunu yapar mı?

Mısır ordusu, devrimle birlikte siyasetten de çekilmiştir. Artık ordunun siyasette hiçbir ağırlığı kalmamıştır.

Mısır ile Adalet ve Kalkınma Partisi, arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ak Parti’nin Türkiye’deki tecrübesini izliyoruz. Son 10 yıl içinde, ilk başta Türkiye’yi geri kalmışlıktan kurtardı, ekonomik bir atılım yakalamasına neden oldu.

AK Parti son 10 yıldan beri, ordunun elindeki yetkileri aldı. Bu süreci de hem anayasayı değiştirerek, hem de AB’nin desteğiyle yönetti. Ancak Mısır’da durum çok farklı. Biz ordunun siyasetten uzaklaşmasını 25 Ocak devrimini yaparak başardık. Türkiye kardeş bir ülke. Türkiye ile olan ilişkimiz rekabet ilişkisi değil. Ve biz Türkiye’yle siyasi, iktisadi, yatırım ve bilim alanlarında işbirliği yapabiliriz. Tecrübesinden yararlanabiliriz.

 

HABERE YORUM KAT