1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İhvan, 'Aktif Direniş'e Geçiyor
İhvan, 'Aktif Direniş'e Geçiyor

İhvan, 'Aktif Direniş'e Geçiyor

Mısır'da İhvan “ya şehitlik ya zafer” sloganınını “ya zafer ya zafer” olarak değiştirirken, polis şiddetine karşılık vermeye de izin çıkardı. İhvan'ın bu politika değişikliği dün ilk kez gösterilerde gözlendi

27 Ocak 2015 Salı 14:13A+A-

Mısır’da devrim’in dördüncü yıldönümünde farklı şehirlerde eylemler düzenlendi. Bu arada İhvan'ın bu zamana kadar uyguladığı şiddet içermeyen gösteri stratejisini değiştirerek aktif direnişe geçtiği bildiriliyor.

Dün gösterilerin daha çok Kahire’nin Matariyye ve Giza bölgelerinde yoğunlaştığı gözlemlendi.  Resmi rakamlara göre olaylarda 18 kişi hayatını kaybetti, 83 kişi de farklı şekillerde yaralandı. Hayatını kaybedenlerin 15’inin Kahire, Gize ve İskenderiye’den olduğu belirtiliyor. Bu arada Mısır'da İhvan hareketinin darbecilere karşı yeni politikası da dün itibarıyla gözlenmeye başladı. İhvan hareketinin bazı isimleri darbecilerin şiddetine artık karşı cevap verilmesi yönünde bir görüş belirtiyordu.

TÜRKİYE’DEN YAYIN YAPAN KANALLARDAN ‘POLİSE İSTEDİĞİNİZİ YAPIN’ ÇAĞRISI

El Cezire Mübaşir Mısır kanalının kapatılmasının ardından muhalif Mısırlılar, Türkiye’den yayın yapan Mükemmilin, Şark, Rabia ve Mısır el An adlı kanalları izlemeye başlamıştı. Özellikle Mükemmilin kanalına çıkan din adamları “Eylemcileri öldüren polislere istediğinizi yapın ama ailelerine dokunmayın” şeklinde cümleler kuruyordu.

Dünkü olaylar esnasında kanalın bazı spikerleri polislerin özel araçlarının yakılabileceği ailelerinin de güvende olmadığı şeklinde sözler söyledi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER İLK KEZ AKTİF DİRENİŞE İZİN VERDİ

Mursi’nin devrilmesinin ardından terör örgütü olarak ilan edilen ve Mısır medyasında bütün spikerlerin “terör örgütü İhvan” dediği cemaat ilk kez medya kanalıyla “dişe diş, göze göz direnin” mesajı verdi.

Müslüman Kardeşler’in üyelerinin devamlı hayatını kaybetmesi ve kurbanlar vermesi nedeniyle bazı medya organları “İhvan Hırvan” (Ihvan uysal koyun) şeklinde dalga geçiyor, cemaat de gençlerin öldürülmesine ülke istikrarı için karşılık vermiyordu.. Ancak yeni dönemde “ya şehitlik ya zafer” sloganının da değiştiği “ya zafer ya zafer” olduğu belirtiliyor.

Bu arada ülkede “devrim cezası” ve “halk direniş hareketi” gibi yeni grupların ortaya çıktığı gözlendi.

GÖSTERİLERDE 18 ÖLÜ VAR

Bahira vilayetinde bir elektrik santraline bomba koymaya çalışırken iki kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Sabah saatlerine kadar devam eden eylemlerde görgü tanıklarının ifadelerine göre sivil ve resmi kıyafetli güvenlik güçleri eylemcilere ateş etti.

Cuma günü İskenderiye’de Sündüs Rida, Cumartesi günü Talat Harb Meydanı’nda Şeyma Sabbağ’ın vurularak katledilmesi sosyalist ve liberallerin de dünkü eylemlere destek vermesine neden oldu.

Kahire’de özellikle de Matariyye bölgesinde güvenlik güçleri ve eylemciler arasında arbede yaşandı. 11 eylemcinin Matariyye’de katledildiği medyaya yansıdı. El Arabiya kanalı görgü tanıklarının ifadesine dayandırdığı haberinde özel kuvvetlerin eylemcilerin üzerine tabanca ve av tüfekleri ile ateş ettiğini duyurdu.

Kahire’nin Elf Mesken Bölgesinde bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıda iki polis şefi ve iki çevik kuvvet mensubu yaralandı.

Polis araçlarının yanı sıra bazı toplu taşıma araçları da dün yakıldı. İskenleriye’de tramvay ve Tanta-Kahire seferi yapan yolcu treni ateşe verildi.

Dünkü eylemlere Müslüman Kardeşler, Selefi Cephe, 6 Nisan ve Devrimci Sosyalist gruplar da katıldı. 6 Nisan Hareketi’nin Gazeteciler Cemiyeti önünde yaptığı eylemde Sisi ve Mübarek aleyhinde slogan atması dikkat çekti.

SİNA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL UZATILDI

Sina Yarımadası’nda Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından başlatılan olağanüstü hal yönetiminin daha da uzatıldığı belirtildi.

İslam dünyasının önemli alimlerinden ve Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Kardavi Mısır halkına bir çağrı yaparak eylemlere katılmalarını istedi.

MISIR VE ARAP MEDYASI

Mısır kanalları dünkü olayları hiç ekrana taşımadı. Ancak Suudi Arabistan destekli el Arabiya Kanalı’nın yayın politikasını kısmen değiştirdiği gözlendi. Daha önce sadece Sisi taraftarlarını ekrana taşıyan kanal dün ilk kez karşı görüşten de birini programa davet ederek, iki tarafın görüşlerini de yayınladı.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT