1. HABERLER

  2. HABER

  3. İHH’dan Van’a Geçici Yerleşim Merkezi
İHH’dan Van’a Geçici Yerleşim Merkezi

İHH’dan Van’a Geçici Yerleşim Merkezi

İnsani Yardım Vakfı, 7.2’lik depremin vurduğu Van’da yardım çalışmalarını sürdürüyor.

06 Aralık 2011 Salı 03:25A+A-

İHH, soğuk kış şartlarının hayatı güçleştirdiği Van’da yaklaşık 250 ailenin barınacağı prefabrik, konteynır ve kışlık çadırlardan oluşan bir yerleşim merkezi kuruyor.

Van’da soğukların artması nedeniyle havaların eksi on dereceye kadar düşmesi depremzedeleri zor durumda bırakıyor. Özellikle yalıtımsız çadırlarda yeterli ısının sağlanamaması çocuk ve yaşlıların hastalanmalarına neden oluyor. İHH, depremzedelerin daha rahat şartlarda yaşayabilmesi için 30 dönümlük araziye 25 prefabrik konut ve 50 adet ısı yalıtımlı kışlık çadır kurulumunu tamamladı.

Bölgeye yapılması planlanan 35 prefabrik konut ve 32 adet konteynır da birkaç gün içerisinde bölgeye ulaştırılarak kısa süre içerisinde kurulumları tamamlanacak. Konutlardan 250 aile istifade edecek. Bölgeye ek prefabrik evlerin yapılması da planlanıyor. İHH yetkilileri, prefabrik konut sayısının artırılması için halkımızdan destek beklediklerini ifade ettiler. Van Geçici Yerleşim Merkezi’ndeki konutların kurulumu sürerken, altyapı ihtiyaçları için de ilgili kuruluşlarla görüşmeler sürdürülüyor. Geçici yerleşim merkezinde tüm çadır ve konutlara elektrik bağlantısı yapılacak, tuvalet ve banyo ihtiyaçları için ortak kullanım alanları tesis edilecek, özel tuvalet, banyo ve mutfağı bulunan konteynırlara da temiz su ve atık su tesisatı çekilecek.

Yıkımı yapılan hasarlı bina çöktü

Van merkezde depremden zarar gören hasarlı bina yıkım sırasında çöktü. Alınan bilgiye göre, İstasyon Mahallesi'ndeki 5 katlı hasarlı binanın yıkım sırasında çökmesi sonucu, binada çalışan kepçe operatörü enkaz altında kaldı. Arama-kurtarma ekipleri ile sağlık ekiplerinin olay yerinde çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Van üşüyor, ekonomisi çöküyor!

1-2 Aralık tarihlerinde Van’a giderek incelemelerde bulunan İGİAD Başkanı Şükrü Alkan ile Yönetim Kurulu üyeleri; Van Valisi Münir Karaloğlu ile ve şehirde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerde bulundu. Van merkezde ve Erçiş’te incelemelerde bulunan İGİAD heyeti, depremzedeleri ziyaret ederek onların dertlerine ortak oldu. Çadır kentleri de gezerek buralarda kalan depremzedelere yardımlarda bulunan İGİAD heyeti, gözlemlerini rapor haline getirerek açıkladı. Şehirdeki incelemelerinin ardından açıklama yapan İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, kış şartlarına uygun olmayan çadırların ciddi bir şekilde barınma ve ısınma sorunu ortaya çıkardığına dikkat çekti. Alkan, "Barınma ve asli ihtiyaçlar konusunda ciddi sorunlar var. Çadırlar insanları kışın soğuğundan korumuyor. Bu yönüyle çadırlar fonksiyonlarını icra etmiyor. Kış için acil olarak depremzedelerin barınma ihtiyacı için konteynırlara yerleştirilmeleri gerekmektedir" dedi.

Ekonomisi Çöken Van, İstanbul Esnafından Anlayış Bekliyor

İGİAD heyeti Van Valisi Karaloğlu ile de görüştü. Görüşmede Van ekonomisinin ciddi olarak zayıfladığını ve çökme tehlikesi geçirdiğini söyleyen Vali Karaloğlu, Van esnafının, İstanbul esnafına borçlarını ödeyemediğini ve mümkünse çek takas işlemlerinin haziran ayına kadar bekletilmesini talep ettiklerini söyledi. Van’da büyük markaların bir bir çekildiğini dile getiren Karaloğlu, ulusal markaların şehirden çekilmemesini, Van’a yardım edecek insanların yardım malzemelerini Van esnafından alarak Van ekonomisine destek olmalarını istedi. (Yeni Akit)

HABERE YORUM KAT