1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İğne Kendilerine Batınca, Nasıl da Mâkul Oluyorlar..
İğne Kendilerine Batınca, Nasıl da Mâkul Oluyorlar..

İğne Kendilerine Batınca, Nasıl da Mâkul Oluyorlar..

Onlar, başkalarının iç ve dış siyasetlerine diledikleri gibi müdahale hakkını kendilerinde görürler ama, başkaları da kendilerine bir hatırlatmada bulununca, ’Amerika’nın duruşunu kimse sorgulayamaz..’ diye dikleşirler.

03 Mayıs 2015 Pazar 00:18A+A-

Selahaddin E. Çakırgil gündemi yorumluyor:

B. Amerika’da, siyahî insanlara uygulanan polis şiddetinin sık sık ölümlerle sonuçlanması, giderek yükselen bir itiraz dalgasını da beraberinde getiriyor.

Geçen ay Ferguson şehrinde bir siyahî gencin öldürülmesi ve onu öldüren bir beyaz polisin vatandaşlık vazifesini yerine getirdiği gerekçesiyle suçsuz olarak nitelenmesinden sonra patlak veren ve günlerce süren büyük protesto gösterilerini güç-belâ bastıran Amerikan yönetimi, şimdi de yeni bir cinayetin ortaya çıkardığı ve etrafın ateşe verildiği, sosyal düzenin sarsıldığı protesto gösterileriyle karşı karşıya.. Amerikan yönetimi, sözkonusu şehirde bir hafta sokağa sınırlı çıkış yasağı bile koydu..

Amerikan Başkanı Obama ise, kendisi de siyah ırktan geldiği ve ataları, kendilerini üstün insan gören beyaz insanların en ağır şiddet uygulama ve cinayetlerine maruz kaldığı halde;  Maryland eyaletine bağlı Baltimore'da gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyahî genç Freddie Gray'in cenaze töreni sonrasında bu kentte çıkan karışıklıklar ve polisin ülkedeki siyahlara yönelik muamelesine dair eleştiriler etrafında konuşurken, ilginç bir mantık geliştiriyordu..

Hayret, Obama’nın başında bulunduğıu yönetim mekanizmasının yetkili sözcüleri, iki yıl öncelerdeki Taksim- Gezi Hadiseleri’ne dair, Türkiye’ye akıl verirken, ne kadar başka türlü düşünüyorlardı.. Türkiye hükûmetini orantısız güç kullanmamaya çağırıyorlar, muhalefetin seslerini yükseltmesine engel çıkarmamasını hatırlatıyorlar;  Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye'deki Gezi Hadiseleri sırasında Amerikan medyasının yaptığı ‘Tayyib Erdoğan’ın diktatörce eğilimlere yöneldiği’ gibi yorum ve yaklaşımları anlayışla karşılamak gerektiğini söylüyor, Türkiye'de polisin eylemcilere yönelik tutumunu sert bir dille eleştiriyordu.

Halbuki, Gezi Hadiseleri denilen o karışıklıklar boyunca.. Yüzlerce araba yakılmış, her taraf yangın yerine çevrilmeye çalışılmış ve azgınlık dur-durmak bilmez olmuştu..

Yazının Devamı >>>