1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. İDSB’den Mali Müdahalesine Tepki
İDSB’den Mali Müdahalesine Tepki

İDSB’den Mali Müdahalesine Tepki

İDSB, yaptığı açıklamada Fransa'nın Mali'ye yönelik askeri müdahalesini tüm İslam dünyasına yapılmış olarak değerlendirdi.

14 Şubat 2013 Perşembe 17:48A+A-

Haksöz-Haber

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Av. Ali Kurt tarafından, Mali'ye yönelik Fransız ordusunun başlattığı askerî müdahale hakkında yapılan açıklama:

Mali’ye Müdahale Kabul Edilemez!

Fransa’nın Mali’ye yönelik başlattığı ve Afrika Güçleri ve Mali Ordusu ile birlikte sürdürdüğü operasyonlar sonucunda binlerce sivil zarar gördü. Özellikle ülkenin kuzeyinde yaşayan Tuaregler ve Araplara yönelik katliam ve yargısız infazlar uluslararası sözleşmelere aykırıdır ve insanlık vicdanını yaralamaktadır.

Yaşanan çatışmalar sonucunda yüz binlerce Malili evlerini terk etmek zorunda kaldı ve komşu ülkelere sığındı. Nijer, Burkina Faso ve Moritanya’da bulunan Malili mültecilerin acilen insani yardıma ihtiyaçları vardır. 

Suriye meselesinde ağırdan alan Fransa’nın Afrika Güçleri ve Mali hükümetiyle bir İslam ülkesi olan Mali’ye yönelik başlattığı askeri harekât ve Libya’da olduğu gibi uluslararası karar alma mekanizmalarını beklemeden bu ülkeye müdahale etmesi kesinlikle kabul edilemez. Ayrıca uluslararası güçlerin özellikle ABD, Çin ve Rusya’nın Mali’de cereyan eden hukuksuzluğa sessiz kalmaları dikkat çekicidir.

Mali, kendi sorunlarını ulusal mutabakat çerçevesinde kendisi çözmelidir. Mali hükümeti acilen serbest seçimleri gerçekleştirmeli ve kendi halkının ve kültürünün zarar görmesine müsaade etmemelidir.

Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Birleşmiş Milletler (BM)Mali’nin bütünlüğünü korunması, barış ve istikrar ortamına kavuşması, serbest seçimler yoluyla halkın iradesinin yönetime yansıması için Mali hükümetine ve Malililere yardım edecek inisiyatifler almalıdırlar.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) olarak Mali’ye yapılan askeri müdahaleyi onaylamıyoruz ve Müslümanlara yönelik saldırıları tüm İslam dünyasına yapılmış sayıyoruz. Fransa’nın Mali’de başlattığı operasyonların ülkenin istikrarına hizmet etmeyeceğini düşünüyoruz. Geçmişte Batılı ülkelerinin haksız ve hukuksuz uygulamalarından çok zarar görmüş Afrika hükümetlerinin bu konuda dış müdahaleyi davet edici gayretlerini yadırgıyoruz. Uluslararası örgütleri ve insani yardım teşkilatlarını Mali’deki insan hakları ihlallerine karşı duyarlı davranmaya davet ediyoruz.  

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği 

 

HABERE YORUM KAT