1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İdlib’te Yaşanan İnsanlık Felaketine Gözlerimizi Kapamayalım!
İdlib’te Yaşanan İnsanlık Felaketine Gözlerimizi Kapamayalım!

İdlib’te Yaşanan İnsanlık Felaketine Gözlerimizi Kapamayalım!

Kızılay, AFAD, Diyanet Vakfı ve diğer kuruluşların daha fazla gayret sarfetmeleri için illa da “çocuklar soğuktan donarak öldüler” haberlerinin medyaya düşmesi mi gerekiyor?

15 Ocak 2018 Pazartesi 10:58A+A-

Rusya, İran ve Esed ordusunun aralıksız bombardımanı neticesinde evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce Suriyeli sığınacak bir çadır peşinde!

İdlib kırsalındaki Ebuzzuhur havaalanını ele geçirmek ve İdlib’i kuşatmaya almak için Esed ordusunun Rusya’nın hava desteğiyle başlattığı saldırılar ve Sincar bölgesinin kısa süreliğine de olsa rejimin eline geçmesi on binlerce Suriyeli’nin evlerini terk etmesi neticesini doğurdu. Aralıksız devam eden hava bombardımanı yüzünden Suriyeli mazlumlar kitleler halinde her şeylerini geride bırakıp daha güvenli gördükleri Türkiye sınırına doğru yanlarına hiçbir şey alamadan göç etmek zorunda kaldılar.

Zaten çok kalabalık bir göçmen nüfusun yoğunlaştığı ve son derece zor şartların hüküm sürdüğü Türkiye sınırına yakın bölgeler son yaşanan göç dalgasıyla birlikte daha da büyük bir felaketle yüz yüze geldi. Kısa zaman zarfında bölgeye göç etmek zorunda kalan nüfusun geçen sene Halep’ten tehcire zorlanan nüfustan daha fazla bir sayıya tekabül ettiğini söylemek belki yaşanan sıkıntının büyüklüğünü kavramak için bir fikir verebilir!

Türkiye sınırına yakın bölgelere sadece bir hafta, on gün gibi kısa bir süre içinde 200 binden fazla insanın göç ettiği tahmin ediliyor. Bu insanlar başlarını sokabilecekleri bir çadırdan mahrum oldukları gibi, karınlarını doyurabilecek bir parça ekmeğe dahi muhtaçlar. Üstelik havaların soğuması nedeniyle bilhassa çocuklar ve kadınların önemli bir kısmı hastalanmış vaziyette.

Son derece ağır şartların hüküm sürdüğü bölgede maalesef insani yardımlarsa oldukça kısıtlı. Çok az sayıda yardım kuruluşunun çabaları bu büyük yükü karşılamaya yetmiyor. Bu noktada devlet desteğine sahip büyük ölçekli yardım kuruluşlarının acilen devreye girmeleri gerekiyor.

Türkiye yıllardır sınırlarını Suriye’den göç etmek isteyen mazlumlara kapatmış durumda. Bu durumda devletin bu yükselen insani felakete Suriye içinde bir çözüm geliştirmesi şart. Bunun için ise öncelikle yardım kuruluşlarının devreye sokulması ve göç etmek zorunda kalan mazlumların sıkıntılarının hafifletilmesi için tedbirler alınması gerekiyor.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum