1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib’de Tiyatro Etkinliği
İdlib’de Tiyatro Etkinliği

İdlib’de Tiyatro Etkinliği

İdlib’de yeni kurulan Grup 12 adlı tiyatro topluluğu çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlikler düzenliyor.

29 Aralık 2018 Cumartesi 10:43A+A-

HAKSÖZ-HABER

İdlib, Suriye Tiyatro Topluluğu adlı grubun çocuklar için düzenlediği etkinlikle yıllar sonra ilk tiyatro gösterisine sahne oldu. Kasım ayında kurulan Grup 12 adlı topluluk ayda 2 etkinlik düzenlemeyi planlıyor. Topluluk 6-7 Aralık tarihlerinde İdlib’deki Kültür Merkezi’nde ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Grubun yönetmeni Dia Asud bünyelerinde hem tecrübeli, hem de genç oyuncuların bulunduğunu, bazı üyelerinin 10 yıl önce Şam’da profesyonel tiyatro yaptığını söylüyor. Kendilerini Grup 12 olarak isimlendirmelerine rağmen genç yeteneklere açık olacaklarını da ekliyor.

Seyircinin olumlu tepkisinin kendilerini cesaretlendirdiğini söyleyen Asud kendisinin yetişkinler için hazırlanan ve sosyal gündemlere ilişkin oyunlarda yer alacağını belirtiyor. Aralık ayında gerçekleştirdikleri ve “Akıl ve Maymun” adlı ilk etkinliğin geleneksel Karagöz-Hacivat tarzında bir oyun olduğunu ve şarkılar ve söz sanatları ile gerçekleştirildiğini, sergiledikleri “Sağlıklı Vücutta Sağlıklı Kafa” adlı ikinci oyunun ise çocukların eğitimine yönelik olduğunu belirtiyor.

İki oyunun direktörlüğünü yapan Abbud eş-Şami de İdlib’te tiyatro etkinliğini geliştirmeyi ve mücahitlerin kontrolündeki Suriye’nin kuzey bölgelerine taşımayı planladıklarını söylüyor. Yeni gelişen bir grup olarak herhangi bir hizbe bağlı olmadıklarını belirten eş-Şami şunları ekliyor:

“Tiyatro düşünceleri ifade etmek için en güzel yollardan biri. Suriye rejiminin etkisinin olmadığı İdlib’te geniş bir özgürlük ortamı var. Tiyatro aracılığıyla temel sorunları, savaşın ve şiddetin ortaya çıkardığı zorlukları yaratıcı bir biçimde gündemleştirmek ve halkı bir nebze neşelendirmek mümkün. Burada insanlar tiyatro etkinliğine çok sıcak yaklaşıyorlar ve gelecekte İdlib Kültür Merkezinin çok daha büyük kalabalıklara evsahipliği yapacağına inanıyorum.”

İdlib kültür işleri şefi Fayez Kosara da gruba İdlib Kültür Merkezinde gösterilerini sergileme imkanı tanıdıklarını bu sanatın gelişimini teşvik ettiklerini, kurtarılmış bölgelerde bu tür etkinliklerin gelişimini desteklediklerini söylüyor.

Al-Monitor’dan çev: Hasan Soylu   

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT