1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib Bir Bayramda Daha Kederli Göçmenleri Ağırlıyor!
İdlib Bir Bayramda Daha Kederli Göçmenleri Ağırlıyor!

İdlib Bir Bayramda Daha Kederli Göçmenleri Ağırlıyor!

Suriye’nin farklı yerlerinden gelen göçmenlere ev sahipliği yapan İdlib’de siviller, bu bayrama da burukluk ve imkânsızlıklar içinde girdi.

21 Ağustos 2018 Salı 12:57A+A-

Suriye’nin kuzeyinde direnişçilerin kontrolünde bulunan İdlib, bir bayramda daha evlerini terk etmek zorunda bırakılan mazlumlara ev sahipliği yapıyor.

Beşşar Esed rejiminin saldırıları ve ablukalarından kaçanlarla birlikte nüfusu 4 milyona yaklaşan İdlib’de ebeveynlerin bu bayramda da dileği çocuklarına bayramlık alarak, et yedirerek mutlu edebilmek.

AA muhabirine konuşan “Halep Ehli Kampı” müdürü Muhammed Kaddor, “Halk bayram hazırlığını, alışverişini yapıyor. Bazıları yeni bir şey alabiliyor. Diğerleri ikinci el pazarlara gidiyor. Kimsesi olmayanlar maddi durumları kötü olduğu için kamplardan çıkmazlar. Yetim çocuklar ve şehit aileleri ne bayram tatlısı ne çocukların elbiselerini alabilecekler.” dedi.

Rejimin son dönemde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne yaptığı askerî yığınağa da değinen Kaddor, kamp halkının rejimin İdlib bölgesine operasyon düzenlemesinden endişe duyduklarını söyledi.

idlib_bayram_2.jpg

Çocuklar Ne Şeker Yiyebilecek Ne Bayramlık Giyebilecek

Eşini bombardımanda kaybeden Um Mahmut lakaplı Türkmen anne, Kefer Lusin kampında yedi çocuğu ile birlikte bu bayramda da yardımseverlerin eline baktıklarını anlattı.

Um Mahmut, “Yardımsever insanlar yardım dağıtır ise yeriz. Dağıtmazsa aç kalırız. Benim gelirim veya para getirecek kimsem yok.” dedi.

En büyük oğlunun 11 yaşında olduğunu söyleyen anne, bayramda kampa seyyar satıcıların geldiği zaman çocuklarının ilgisini başka yöne çekmek için çabaladığını dile getirdi.

“Onları bir şekilde teselli edip unutturmaya çalışırım. Neden almıyorsun diye sormaya başlarlar.” diye konuşan Um Mahmut, çocukların bayramda giymek için yeni giysi istediğini belirtti.

Son Tehcirle Gelenler de Bayram Hazırlığı Yapamadı

Diğer bir Kefer Lusin kampı sakini Ömer Ebu Nahla, ülkenin orta ve güney kesiminden son tehcir kafileleri ile Humus’tan İdlib’e geldiğini, bayram hazırlığı yapamadığını söyledi.

Ebu Nahla, “Çocuklar benden elbise ve ayakkabı istiyor ama alamıyorum. Yapacak bir şey yok.” dedi.

İki kızının gözlerinde zayıflık olduğunu ve görmeleri için tedavi gerektiğini dile getiren Ebu Nahla, “Yanıma misafirler gelince çocuklarım beni aramaya başlar. Belki önlerindeyim ama bilmiyorlar. Bu durum beni derinden üzüyor.” ifadelerini kullandı.

Ebu Nahla, şunları kaydetti:

“Çocuklar hangi durumda olduğumuzu, tehcir yaşadığımızı bilmez. Çocukların tek bildiği bayramda yeni elbise ile ayakkabıların alındığı, diğer çocuklar gibi mutlu olmaları gerektiği.”

idlib_bayram_3.jpg

Her Zamandan Çok Desteğe İhtiyaçları Var

Samer Sellüm isimli baba, çocuklarına kıyafet alabilmek için bitpazarını tercih ettiklerini söyledi.

Sellüm, bu bayram kampların nüfusunun Doğu Guta, Humus ve Dera’dan gelenlerle birlikte arttığına dikkat çekerek, yardım kuruluşlarının desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT