1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İbadi Hükümetinin Kritik Bakanlıkları Belirlendi
İbadi Hükümetinin Kritik Bakanlıkları Belirlendi

İbadi Hükümetinin Kritik Bakanlıkları Belirlendi

Irak'ta Başbakan Haydar İbadi'nin İçişleri ve Savunma bakanlıkları için belirlediği isimler parlamentodan güven oyu aldı.

19 Ekim 2014 Pazar 00:53A+A-

Irak parlamentosunda yapılan oylamada, Başbakan Haydar İbadi'nin İçişleri Bakanı olarak sunduğu Şii Muhammed Gabban ve Savunma Bakanı olarak önerdiği Sünni siyasetçi Halid Ubeydi güvenoyu aldı.

Irak parlamentosu ayrıca, Turizm Bakanı olarak Adil Şerşab, Kadın Bakanı olarak Beyan Nuri, Göçmenler Bakanlığı için ise Casim Muhammed Caf'ı onayladı. 

Kabinede ayrıca bazı görev değişiklikleri de yaşandı. Daha önce Başbakan Haydar İbadi'nin Yardımcısı olarak belirlenen Kürt siyasetçi ve Eski Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari, Maliye Bakanı olarak onaylandı. Hali hazırda Kürtlere verilmiş olan bu pozisyon için daha önce belirlenen isim olan Roz Nuri Şevayes ise Başbakan Yardımcısı oldu. İki bakan bir anlamda görev yerlerini değiştirmiş oldu.

Ubeydi ve Gabban kimdir?

Savunma Bakanlığı için belirlenen Halid Ubeydi, Irak'ta Eski Meclis Başkanı ve şu anki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'nin lideri olduğu Muttahidun (Birleşikler) Hareketi'ne mensup. Ubeydi, 261 milletvekilinin katıldığı oylamada 173 oyla seçildi.

Musul doğumlu olan Ubeydi Irak ordusu eski subayı. Ordudan ayrıldıktan sonra bir dönem akademisyenlik yapan Ubeydi, en son Irak parlamentosunda milletvekili olarak görevini sürdürüyordu.

İçişleri Bakanı olarak parlamentodan güvenoyu alan Muhammed Gabban ise Irak'ta Bedir Tugayları isminde silahlı bir grubu olan ve Hadi Amiri'nin başkanlık ettiği Bedir Bloku üyesi. Gabbani 261 milletvekilinin katıldığı oylamada 197 oyla seçildi.

53 yaşındaki Gabbani Bağdat doğumlu. Irak'ta 1979 yılında Saddam Hüseyin'in göreve gelmesinin ardından tutuklandı. 1981 yılında ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kritik bakanlıklara isim belirlenememişti

Irak’ta Nuri Maliki sonrası Haydar İbadi'nin başbakanlığında kurulan yeni hükümet 8 Eylül'de parlamentodan onay almıştı.

Ancak gözler, boş bırakılan en kritik bakanlıklar olarak gösterilen savunma ve içişleri bakanlıkları için yapılacak oylamadaydı.

Başbakan Haydar İbadi, 16 Eylül'de İçişleri Bakanlığı için Şii Ulusal İttifak'tan Riyad Garib'i, Savunma Bakanlığı için ise Sünni Milli Güçler Birliği'nden Cabir Cabiri'yi aday gösterdi.

Riyad Garip 117, Cabir Cabiri ise 107 'evet' oyunda kalarak parlamentodan güvenoyu alamadı. 

Parlamento Başkanı Selim Cuburi, İbadi’den iki gün sonra düzenlenecek parlamento oturumunda yeni adaylar sunmasını istedi. Ancak İbadi belli bir mühlet verilmesine itiraz ederek ‘artık siyasi partilerin arasında bu iş çözülmeden hiçbir aday sunmayacağım’ dedi.

Son iki bakanın da belirlenmesiyle, Irak'ta Nisan ayında yapılan seçimler sonrası hükümet süreci tamamlanmış oldu. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT