1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “İbadet ve Ahlakın Hayatımızdaki Yeri”
“İbadet ve Ahlakın Hayatımızdaki Yeri”

“İbadet ve Ahlakın Hayatımızdaki Yeri”

Özgür-Der Muş Temsilciliğinin gerçekleştirdiği programın bu haftaki konuğu Batman Özgür-Der Şubesinden Ramazan Çelikal, Muş Eğitim-Bir Sendikası seminer salonunda “İbadet ve Ahlakın Hayatımızdaki Yeri” adlı bir seminer verdi.

12 Kasım 2018 Pazartesi 14:50A+A-

Murat Kayacan’ın Kur’an tilavetiyle başlayan programda Ramazan Çelikal, ibadet ve ahlakın ahiret için Müslüman birey açısından ne ifade edeceği, Rabbimizin ibadetleri farz kılmasındaki sebebi kavradığımız oranda da ibadetlerimizin daha bir anlam kazanacağını belirterek başlangıç yaptı.

“Yaptığımız ibadetler mi bizim iyi insan olduğumuzu belirleyecek, yoksa yaptığımız ibadetlerin bize kazandıracaklarıyla mı biz iyi insan olacağız?” sorusunu soran Çelikal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün mesele hayata hangi pencereden baktığımızda ilgili, denklemi doğru kurduğumuzda ahirette kurtuluşu kazanabilecek bir hayatı dünyada yaşamış oluruz. İyi insan olmamız, ahlakı hayatımızın geneline yaymakla mümkündür.”

Kur’ân’da ahlak, iman ve ibadetin iç içe olduğunu, Kur’ân imanın yanı sıra ibadet etme ve güzel ahlaka sahip olma gereğine birçok ayette işaret ettiğini belirten Çelikal, Şura suresi 37-43 ayetlerin bulunduğu bölümün buna en güzel örnek olduğu kanaatini ifade etti.

Ahiret mutluluğunu elde etmek için dünyada iyi insan olmak lazım geldiğini, Dünyada iyi insan olmak için İbadet ve ahlakın bir bütün içerisinde uyumlu olması gerektiğini, İman için olmazsa olmaz olan ibadet ve Ahlakın amacını ve felsefesini  de iyice kavramak gerektiğini söyleyen Çelikal, konuya bir başlangıç çerçevesi çizdi.

Çelikal, Ahlakın öncelenmesi gerektiğini ve bu kanaate Kur'an'da ilk inen ayetlerden varılabileceğini söyleyen Çelikal sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalem suresi 4. ayetinde, ‘Elbette sen muazzam bir ahlak üzeresin.’ buyuruyor Rabbimiz. Yine Şura suresi 52. ayetinde ‘Sen (bundan önce) kitap nedir İman nedir bilmezdin.’ buyuruyor. Yani ‘Sen kitap nedir İman nedir bilmezden önce de muazzam bir ahlaka sahiptin.” İlk vahyin indiği ilk dönemleri baktığımızda çok uzun süre inen ayet sayısı pek fazla olmadığını söyleyen Çelikal, Mekkelilerin peygamberin (a.s) getirdiği mesaja sıcak baktığını ve kabul ettiklerini bunun temel sebebinin Resulullah'ın “emin” bir kimse olmasından kaynaklandığını belirtti.

Program sorular ve katkılar bölümünün ardından sonra erdi.

mus-20181112-02.jpg

HABERE YORUM KAT