1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. İade Edilen Yusuf’tan Haber Yok!
İade Edilen Yusuf’tan Haber Yok!

İade Edilen Yusuf’tan Haber Yok!

İltica başvurusu reddedildiği için Çin'e teslim edilen Çinli Müslüman Yusuf'dan 22 günden beri haber alınamıyor.

15 Eylül 2013 Pazar 20:45A+A-

MUSTAFA KADİR ÇELİK / YENİ ŞAFAK

Türkiye'ye iki kez iltica talebinde bulunup red cevabı alan Çinli Müslüman Yusuf Bo Wang dan 22 günden beri haber alınamıyor. Yeni Şafak'a konuşan Sultan Hanım,'Eşim Yusuf (Bo Wang ) Marmara Üniversitesi'nde öğrenci olmak için Türkiye'ye iltica başvurusu sonucunu beklerken kabul edilmediğine dair tutanak aldıktan sonra BM'ye Mülteci olarak sığınacaktı. Pekin Havaalanı'nda uçağın inmesinden sonra arkadaşının 3 saat beklemesine rağmen Yusuf'u göremediği için Çin İstihbaratı tarafından başka kapıdan çıkarılıp götürüldüğü ihtimali üzerinde duran Sultan Hanım 'Yusuf her hafta Bilecik Emniyet Müdürlüğü'ne gidiyor imza atıyordu'dedi.

CAN GÜVENLİĞİM YOK

Çin, muhalif Müslümanları suçlu gösterdikleri zaman idam edilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirten Sultan hanım, "İkinci talebin reddedilmesinden hemen sonra gece yarısı götürdüler. Çin'deki ailesiyle bir kere konuşabildik fakat şimdi onlardan da haber alamıyoruz. Eğer bir gelişme olmazsa Çin'e gitmem gerekecek fakat benim de artık can güvenliğim yok. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım" diye konuştu.

Suriye ve Libya'da bulundu

Yusuf'un Uygur Türkleri'nden olan eşi Sultan, 'Marmara Üniversitesi'ne kaydolmak için gelmişti. Yolunu kaybettiğini görünce ona yardımcı olmuştum ve öyle tanışmıştık. Haziranda evlendik. İkinci kez ilticası olumsuz şekilde gelmeseydi o da benimle aynı okulda okuyacaktı. Yusuf, Libya'ya Arapça öğrenmek için gitmişti ve Suriye'de bulunmuştu. İnternet'teki yayınlanan videoda Çin'in kendi halkıyla Müslüman Arapların geçmişten gelen tarihi bağını yok etiğini söylemişti" dedi.

Türkiye'de kalmak zorundayım

Marmara Üniversitesin'de öğrenci olabilmek için başvuruda bulunduğu iltica talebine ikinci kez red cevabı alan Çinli Müslüman Yusuf son çare olarak BM'ye mülteci olarak sığınmayı planlıyordu. Yusuf İngilizce metin olarak yazdığı son dilekçesinde 'Ben 2 kere başvuru yaptım size ama beni reddettiniz. Beni Çin'e gönderemezsiniz çünkü benim için çok tehlikeli. Türkiye'de kalmak zorundayım. Lütfen başvurumu dikkate alın' diyordu. Müslüman Uygurlar, Şincan bölgesinde nüfusun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor. Uygurlara göre on yıllardır bölgeye Han Çinlilerinin yerleşmesini teşvik eden devlet politikaları, geleneksel Uygur kültürünün bölgedeki egemenliğini geriletiyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum