1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Hürriyet ve Zaman'dan 400 Vekil Çarpıtması
Hürriyet ve Zaman'dan 400 Vekil Çarpıtması

Hürriyet ve Zaman'dan 400 Vekil Çarpıtması

Hürriyet, Zaman ve Sözcü gazeteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dağlıca saldırısı' ve '400 milletvekili' açıklamalarını çarpıttı.

07 Eylül 2015 Pazartesi 06:14A+A-

A Haber-ATV ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın A Haber-ATV ortak canlı yayınında dile getirdiği '400 milletvekilini' çarpıtan Hürriyet, Zaman ve Sözcü gazeteleri; konuyu PKK'nın Dağlıca'daki saldırısı ile ilgili bir soruya cevap olarak vermiş gibi sundu.

Yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle programa geç başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın hemen açılışında Dağlıca'daki PKK saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dağlıca konusu geçtikten sonra kendisine yöneltilen '400 vekil' ile ilgili bir soruyu cevapladı.

SORU NE İDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yöneltilen soru şöyleydi: "Seçimlerin ardından terör haberleri var. Muhalefetin eleştirileri oluyor. Bu çatışmaların, çatışma ortamının seçimin ardından sert açıklamalar, gerek Cumhurbaşkanlığından gelen gerekse siyasal iktidardan, Hükümet cephesinden gelen açıklamalar nedeniyle gerçekleştiği de söyleniyor. Hatta şöyle bir ifade kullanılıyor, sizin seçim öncesinde metro açılışında kullandığınız, '400 vekil temenni ediyorum, istiyorum' sözünüzü bu çatışmalı ortama geçilmesinde etkili olduğu söyleniyor. O konuşmanızın tam içeriğini bizimle paylaşır mısınız? Ne diyorsunuz bu eleştirilere?"

ERDOĞAN'IN CEVABI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise soruya şu şekilde cevap verdi:

"Bunu anlamak mümkün değil. Yani bu 400 hedefini gösterme, aslında yeni bir anayasanın inşası noktasında böyle bir hedefi hangi parti alırsa alsın bu yeni anayasayı inşa edebilsin, kurabilsin ve bu yeni anayasayla birlikte de Türkiye'de atmak istediğimiz yeni Türkiye adımını rahatlıkla atabilelim... Buna yönelik bir hedeftir bu. Tabi buna yönelik hedefin yanında şunu da görmek lazım. Parlamentoya girme gayreti içinde olanların parlamentoya 80 milletvekiliyle girdikleri halde, düşünün parlamentoda daha zayıf oldukları dönemde olmayacak kadar bu dönem içinde yaptıkları tahribatı neyle izah edeceğiz? Biliyorsunuz 6-7-8 Ekim olaylarını yaşadık, ardından bir Suruç olayını yaşadık. Diyarbakır olayını yaşadık. Burada başka yerlere fatura kesmenin anlamı yok. Bunlar hep bir dayanışmanın, bir yardımlaşmanın neticesinde en azından ülkemizde terör belasının estirilmesinden başka bir şey değildi. Bu terörü estirmek suretiyle buradan rant elde ediyorlar. Yaptıkları şey hep bu. Eğer 400 milletvekilini alabilecek veya anayasayı inşa edebilecek sayıyı bir siyasi parti yakalamış olsaydı, durum bugün çok daha farklı olurdu. Her şeyden önce bir yeni Türkiye hareketini, bir adımını atmak için böyle bir şey çok çok önemliydi."

NASIL ÇARPITILDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '400 vekil' ile ilgili soruya verdiği bu cevabı Zaman, Hürriyet ve Sözcü gazeteleri manipülasyon yaparak, birbirinden ayrı iki konuyu birleştirdi ve '400 milletvekili alınsaydı bunlar olmazdı' gibi bir anlam üzerinden okuyucularına sundu.

CANLI YAYINDA SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zaman gazetesi, Hürriyet gazetesi ve Sözcü gazetesinin '400 vekil' sorusuna verdiği cevabı Dağlıca saldırısı ile ilişkilendirmesine sıcağı sıcağına canlı yayında açıklık getirerek, şunları söyledi:

"Medya manipülasyonunun ve ahlaksızlığın tam bir daniskası. Yani bakın burada bir üzüntünün içerisinde olması gerekirken, buradan acaba kendilerine nasıl bir rant elde edebilirler bunun gayreti içerisindeler. Zaten özellikle bu Paralel Yapı, işin başından itibaren hep bunun peşinden koştu ama bunların geçmişini bilirim, cemaziyelevvelini bilirim. Bunlar o zaman çok farklıydılar ama şimdi çok farklı bir zemine oturdular. Bunlara tabi sormak lazım; yani 'Siz ne için Türkiye'de değilsiniz de şimdi kaçıp Türkiye dışında kendinize yer arıyorsunuz?' Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kalkıp da Batı devletlerine, Batı ülkelerine şikayet edecek kadar bunlar alçalmış vaziyettedir. Bunların konumu böyle bir durumda ve şu anda yaptıkları yine budur ve bunlar için şehit cenazeleri sadece bir provokasyon için araçtır. Sadece onlar değil onların destek verdiği siyasi gruplar da öyle. İşte oralara gelirler, 'Cenazelerde onu biz nasıl bir siyasi ranta dönüştürürüz' hep bunun gayreti içerisine girerler. Bunları hep gördük, görüyoruz ve bir cenazenin bir adabı vardır. Bunlar da o adap falan yok. Tam aksine 'ben bunu acaba oya nasıl tahvil ederim', bunun gayreti içerisindeler. Tabii ben şu anda bir Cumhurbaşkanı olarak bunları hüzünle izliyorum. ıstırapla izliyorum. Yani bizim '400 milletvekili' dediğimiz olay, bir yeni Türkiye'nin, bir yeni anayasanın süratle oluşturulmasına yöneliktir. Onlar da bu tür olumsuzlukları minimize edecek imkanları verebilecek bir adımdır ama tabi bunlar bunun farkında değil. 'Acaba burayı nasıl manipüle ederiz' dertleri, gayretleri budur."

"ERDOĞAN: ADİLİK BU"

Erdoğan, "Böyle bir tabloyu o ifademle oluşturmak, bunların insani olmaktan nasipsiz olduğunu ve karakter yoksunu olduğunu ortaya koyuyor. Utanmadan bana mektup gönderiyor Aydın Doğan. Bundan sonraki süreç yargıda ortaya çıkacak. hepsi izne gidiyor. Bunlar nereye giderse gitsin biz yargıdan takip edeceğiz. Ben bu makamı karakter yoksunu bu adamalara ezdirtmem. Adilik bu. Biz dertliyiz. Neler yapıyorlar." dedi.

HÜRRİYET O TWEET'İ SİLDİ

Erdoğan'ın canlı yayındaki açıklamalarından sonra Hürriyet söz konusu haberin önce başlığını değiştirdi ardından sosyal medya hesabından atılan çarpıtma Tweet'ini sildi.

Söz konusu manipülasyon bazı internet sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.

HABERE YORUM KAT