1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hürriyet Özköse’nin İfadelerini Nasıl Çarpıttı?
Hürriyet Özköse’nin İfadelerini Nasıl Çarpıttı?

Hürriyet Özköse’nin İfadelerini Nasıl Çarpıttı?

Hürriyet gazetesi bugün manşetten verdiği Halep’te 50 Türk savaşçı haberinde bir gazetecilik skandalına imza attı. Gazete manşetten verdiği spotlarda iç sayfada verilen ana haberde söylenilmeyen ifadeleri kullandı.

25 Ağustos 2012 Cumartesi 09:36A+A-

Haber: Taner Kul

Gazeteciliğin en temel kurallarından biri de herhangi bir habere spot yazılacağı zaman yazılacak spotun haberin içinde geçen ifadelerden alınmasıdır. Fakat Türk basınının amiral gemisi olarak gösterilen Hürriyet bu en temel kuralı çiğneyerek bir gazetecilik skandalına daha imza attı. Hürriyetin “Halep’te 50 Türk Savaşçı” başlığıyla verilen bugünkü manşetinde gerçek haber metninde olmayan ifadeler kullanılmış. Gazeteci-Yazar Adem Özköse’nin açıklamalarına dayandırılarak hazırlanan haberde  iç sayfada  Halep’te savaşan Türk savaşçıların El Kaide mensubu olduğuna dair bir ifade kullanılmamasına rağmen manşetin sanki bu ifadeler varmış gibi verilmesi haberi okuyanları şaşırttı.

Özköse: Böyle gazetecilik olmaz

Hürriyetin bugünkü skandal manşetiyle ilgili açıklama yapan Özköse, “Hürriyet insana böyle gazetecilik olmaz dedirtiyor” ifadesini kullandı. Özköse haberi yapan  Hürriyet muhabirinin kendisine söylediğinin dışında herhangi bir ifade kullanılmayacağına dair defalarca söz verdiğini; fakat haberin içinde olmamasına rağmen manşette kendisine ait ifadelerin kullanıldığını belirtti.  Özköse şunları söyledi: “Hürriyet’te bugün manşette kullanılan haberin asıl metnini İletişim Fakültesi’ni yeni bitirmiş herhangi bir öğrencinin eline bile verseniz bu haberden bu spotu çıkarmaz. Ben Suriye’de savaşan Türk direnişçilerin El Kaide mensubu olmadıkları söylememe ve haberde bu ifadelerin geçmemesine rağmen manşette ısrarla bu ifadeler kullanılmış. Benimle görüşen muhabir bana haberde söylediklerimin dışında bir ifadenin geçmeyeceğine dair söz vermişti. Muhabir iç sayfadaki haberde söylediklerimi yazmasına rağmen, manşeti hazırlayanlar benim söylediklerimi ve muhabirin haberini çarpıtmışlar. Ben söylediklerimin arkasındayım. Fakat haberin manşetinde benim söylemediğim ifadeler kullanılmış.  İşte Türk basını insanların güvenini bu tür haberlerden dolayı kaybediyor.”

Söz Konusu Haber:

HABERE YORUM KAT

2 Yorum