1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. HRW'den Bangladeş'e İdam Çağrısı
HRW'den Bangladeş'e İdam Çağrısı

HRW'den Bangladeş'e İdam Çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bangladeş hükümetine idamları durdurma çağrısı yaptı.

20 Kasım 2015 Cuma 16:37A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeş'te, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işledikleri" gerekçesiyle iki kişi hakkında verilen idam cezası kararlarını uygulanmama çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada, Bangladeşin Milliyetçi Partisi'nin milletvekili Selahattin Kader Çovduri ve Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid'in idamlarının durdurulmasını gerektiğinin altı çizildi.

HRW'nin Asya Direktörü Brad Adams konuyla ilgili olarak, adaletli ve sorumlu davranılmasının çok önemli olduğunu söyledi ve "Ancak yargılamanın uluslararası adil yargılama standartlarına uyması gerekir" dedi.

Özellikle idam cezası verildiği zaman yapılan adaletsiz yargılamaların adaleti sağlamadığını belirten Adams, "Davayı ve savunmayı temel adil yargılama esasına eşit olarak düşünülebilir ancak sanıklara hüküm giydirmekte istekli görünen Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICT) her zaman bu esası yok saydı. Avukatlar sürekli taciz edilirken şahitler de fiziksel tehditlerle karşılaştı ve tanıklık yapmak adına ülkeye girmelerine izin verilmedi" diye konuştu.

Adams, adaletin sağlanması için dürüstlüğün ve yüksek standartlara uyumluluğun gerektiğini kaydetti.

Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, çarşamba günü Çovduri ve Mücahid'in hakkında ICT'nin 2013'te verdiği idam kararını onamıştı. 

AA

HABERE YORUM KAT