1. HABERLER

  2. HABER

  3. HRW: Avrupa'da Hak İhlalleri Artıyor!
HRW: Avrupada Hak İhlalleri Artıyor!

HRW: Avrupa'da Hak İhlalleri Artıyor!

HRW, Avrupa'da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit ederken, AB kurumlarının da hak ihlallerine sessiz kaldığına dikkat çekti.

25 Ocak 2012 Çarşamba 05:10A+A-

Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Avrupa'da siyasetin hızla sağa kaydığını tespit ederken, AB kurumlarının da hak ihlallerine sessiz kaldığına dikkat çekti.

22. yıllık raporunu önceki gün açıklayan HRW, Yunanistan ve Macaristan'daki ırkçı çeteler, Arap göçmenler, Romanlar ve 'terör zanlısı Müslümanlar'a yönelik kötü muameleleri gözler önüne serdi. Gereğini yerine getirmeyen AB'nin sert şekilde suçlandığı raporda, 9 AB üyesi ülke ismen zikredilerek eleştirildi. Listenin başında ise Fransa yer aldı.

ABD merkezli muteber insan hakları derneği, raporunda AB'nin üye ülkeleri suçlamaktan kaçındığını tespit ederken, iktidardaki sağcı hükümetlerin ırkçı partilerin Romanlar, Müslümanlar ve göçmenlere yönelik eleştirilerine katıldıklarına dikkat çekti. Avrupa'nın "İslamlaşmasını" engellemek için 22 Temmuz'da Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik'i hatırlatan HRW, Norveçli katilin görüşlerinin Avrupa'da merkeze taşındığına ve hoş görüldüğüne işaret etti. Başörtüsü ve burkayı yasaklayan Fransa'nın artan hoşgörüsüzlük karşısında tedbir almadığı, Hollanda'da ise İslam karşıtı Geert Wilders'ın görüşlerinin mahkemelerce hoş görüldüğü vurgulandı. HRW'nin isim vererek suçladığı ülkeler şunlar: Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere.

Yunanistan'dan ırkçı grupların Pakistanlıların bulunduğu bir mahalleye saldırarak insanları bıçakla yaraladığı, Macaristan'dan ırkçıların askerî üniformalarla Romanların evlerinin etrafında yürüyüş yaptıkları, Fransa ve İtalya'nın ırkçı bir yaklaşımla Romanları sınır dışı ettiği belirtilen raporda, İtalya'nın Arap Baharı'ndan sonra ülkeye sığınanların yüzde 60'ını kovduğu hatırlatılıyor. HRW'nin dikkat çektiği hususlardan biri de terör zanlısı Müslümanların mahkemeye çıkarılmadan uzun süre tutuklu kaldıkları. Rapora göre bu zanlılar hem avukatları ile görüştürülmüyor hem de işkence görmeleri mukadder olan ülkelerine geri gönderilmeye çalışılıyor.

AB GEREKENİ YAPMIYOR

HRW, her fırsatta insan haklarını siyasetinin en temel unsuru haline getirdiğini savunan AB'yi sert şekilde tenkit ediyor. Üye ülkelerde hızla artan insan hakları ihlallerine karşı AB'nin pek bir şey yapmadığına işaret eden rapor, Brüksel'in üye ülkeleri suçlamaktan imtina ettiğini vurguluyor. AB Komisyonu'nun basın kanunuyla ilgili Macaristan, Romanların sınır dışı edilmesi ile ilgili Fransa, göçmenlere yönelik kötü muamele dolayısıyla Yunanistan'a karşı açtığı soruşturmaları bir neticeye varmadan kapattığı vurgulanıyor. Avrupa'daki insan hakları durumunun "büyük endişe kaynağı" olduğunu kaydeden HRW yetkilileri, AB Komisyonu'nun daha cesur davranmaması durumunda insan hakları ihlallerinin artacağı uyarısı yaptı.

Selçuk Gültaşlı / Zaman

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT