1. YAZARLAR

  2. Robert Fisk

  3. Hitler cevabını aldı
Robert Fisk

Robert Fisk

Yazarın Tüm Yazıları >

Hitler cevabını aldı

08 Mart 2010 Pazartesi 17:51A+A-

20. asrın ilk soykırımı olan Ermeni Holokost’unu, Türkleri yatıştırmak için bir kez daha unutmak zorundayız. Eski ABD başkanı Bill Clinton öyle yapmıştı. George W. Bush da Türk generallere omurgasız bir tavırla boyun eğmişti. Ve şimdi Nobel ödüllü gözdemiz de, yani seçilirse Ermeni soykırımını tanıma sözü veren, sonra yan çizen bir cesur başkan daha, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne veryansın edip mızmızlanıyor; 1915’te Türklerin 1.5 milyon Ermeni sivili acımasızca tecavüze ve ölüme maruz bırakmasına dair hakikati dile getirmemeleri için yalvarıyor. Komitenin teslim olmaması takdire şayan. Fakat işe yaramayacak.

Elbette Türk büyükelçisi Washington’dan çağrıldı. Fakat aynı ölçüde kesin olan şu: Temsilciler Meclisi’nin genel kurulunda soykırım konusunda oylama yapılmayacak. Orada oylama yapılsa, Senato’da yapılmayacak. Obama buna taş koyacak. Değişim isteyen bu adam, doğrudan doğruya Nazilerin 6 milyon Yahudi’yi öldürmesine yolu açan bir soykırım konusunda, böyle ‘küçük’ bir meselede değişim istemiyor.

Washington’da olan bitenler bazı noktaları da kanıtlıyor. Ermeni-Amerikan toplumu her zamankinden daha güçlü ve zengin bir lobiye sahip. Türkler için daha da ciddi olanıysa, bu yıl İsrail lobisinin onların arkasında olmaması. Geçmişte, utanç verici bir biçimde Ermeni Holokost’unun soykırım olmadığını iddia eden İsrail müttefiki Türkiye’yi destekliyordu. Fakat bu yıl iki ülkenin arası açıldı ve İsrailliler Türkiye’nin Gazze’deki kan banyosunu kınamasından dolayı hâlâ dargın.

Türkler son benzer vakada Bush’un gözünü korkutmak için generallerini göndermişti. Bu kez Türk dışişleri bakanı, ‘Türkiye-ABD ilişkilerinin çok önemli bir aşamadan geçtiği, bu süreçte tarihin gördüğü en üst düzey stratejik işbirliğine ihtiyaç duyulduğu’ uyarısında bulundu. Mesaj basit. ABD soykırımı tanırsa Türkiye’deki hava üslerini ve askeri konvoylarının Irak’a giderken kullandığı yolları kaybedecek.

O yollar iskeletle dolu

Ne yazık ki gerçek şu: Bunlar, tam da Ermenilerin 1915’te ölüm yürüyüşüne çıkarıldığı yollar. Bu dile getirilmiyor elbette. Sadık müttefikimiz, ‘Obama’nın savaşı’na yardım ederek Afganistan’da ABD’ye verdiği desteği bile kesebilir. Fakat ABD Savunma Bakanı Robert Gates Kongre üyelerine geçen yıl söylediklerini hatırlatmak için hâlâ Washington’da; Amerika’nın ‘o yollara ve başka şeylere’ ihtiyacı olduğundan dem vuruyor. Evet, gelecek yıllarda Amerikan birliklerinin konvoylarını durdurmamasını ve o yolların etrafındaki tarlalarda siper kazmamasını umalım. Ne de olsa o tarlalarda hâlâ on binlerce iskelet yatıyor.

İnsan merak ediyor: Almanya aniden Nazi Holokost’unun soykırım olmadığına karar verse ne olurdu? Başbakan Angela Merkel bu işten yakasını sıyırabilir miydi? Obama Almanya’nın böyle bir ayıpla ferah feza yaşayıp gitmesi için lobi yapar mıydı? Belki de 1939’da Hitler’in generallerine sorduğu soruyu hatırlamaya değer. Hitler doğu Avrupa’daki milyonlarca Yahudi’yi öldüreceği Polonya seferi öncesinde basit bir soru sormuştu: “Bugün Ermenileri kim hatırlıyor?” Evet, Hitler bu hafta Obama’dan duymuş olmayı isteyeceği cevabı aldı. (6 Mart 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT