1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hicab: Esed’in Siyasî Geçiş Sürecinde Rolü Olamaz
Hicab: Esed’in Siyasî Geçiş Sürecinde Rolü Olamaz

Hicab: Esed’in Siyasî Geçiş Sürecinde Rolü Olamaz

Yüksek Müzakere Kurulu (YMK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, muhalefetin, Beşşar Esed ve yönetici zümresinden “savaş suçu” işleyenlerin siyasî geçiş sürecinde rol almalarını reddettiğini bir kez daha vurguladı.

31 Ağustos 2016 Çarşamba 18:44A+A-

Dün, Çin’in Suriye Özel Temsilcisi Shyaw Yuan ve Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Yüksek Müzakere Kurulu (YMK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Beşşar Esed rejiminin uluslararası kararlara uymadığını ve Halep’i sivillerden arındırmak için birçok mezhepçi militan grupla ittifak yaparak kente saldırılar düzenlediğini söyledi.

Hicab, toplantı esnasında Çin heyetine, YMK’nın Suriye’min toprak ve halk bütünlüğü, siyasî çözüm, devlet müesseselerinin korunması ve medeni devlet konularındaki tutumuna dair bilgiler verdi. Beşşar Esed ve “savaş suçu” işleyen tüm tarafların siyasî geçiş sürecinde herhangi bir rol almalarını kabul etmelerinin mümkün olmadığını anlattı.

YMK’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan başta 2254 ve 2118 sayılı kararlar olmak üzere tüm kararlara uymak noktasında hassasiyet gösterdiğini ifade eden Hicab, başından beri siyasî sürece ciddiyetle yaklaştıklarını dile getirdi.

Hicab, Cenevre müzakerelerinin yeniden başlamasının, siyasî çözüme dair açık bir takvim belirlenmesi, BMGK kararlarının uygulanması ve kuşatma bölgelerine insanî yardım ulaştırılarak, mültecilerin evlerine dönmesinin sağlanmasına bağlı olduğunun altını çizdi.

Suriye halkının, fanatizm, mezhepçi çekişmeler, terör örgütleri ve diktatörlükten uzak özgürlük ve güven içinde yaşamak istediğine vurgu yapan YMK Genel Koordinatörü, dış güçlerin etkin olmadığı bir Suriye istediklerini ifade ederek, BMGK daimi üyesi olan Çin’i, Suriye’de bir siyasî geçişin sağlanması için daha ciddi bir rol oynamaya davet etti.

Kaynak: SMDK, Islah Haber

HABERE YORUM KAT