1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hem Kurbana Saldırdı Hem de Derileri İstedi
Hem Kurbana Saldırdı Hem de Derileri İstedi

Hem Kurbana Saldırdı Hem de Derileri İstedi

ADD Onursal Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık’ın “Kurban ve Halk Sağlığı” başlıklı makalesinde kurban dersleri vermesi dikkat çekiyor.

10 Kasım 2011 Perşembe 04:28A+A-

ADD Onursal Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, “Kurban ve Halk Sağlığı” başlıklı makalesinde hem 1-2 günde 2-3 milyon kurban kesmenin dine uygun olup olmadığını sorguladı hem de kesilecek kurbanların din ile mesafeli kurumlara bağışlanmasını tavsiye ederek büyük bir çelişkiye imza attı

Türkiye ekonomisi için kurban kesilmemesini öneren Saltık, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin internet sitesinde yayımlanan makalesinde “Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılması, açık alanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve bu yerlerde kesilmeleri halk sağlığı açısından ciddi tehdit kaynağıdır. Bu durum, kesim sırasında ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatat bakımından yüksek risk taşır” ifadelerini kullanıyor.

Kurbanın dinî boyutunu görmezden gelen Saltık, makalesinde şu ifadelere yer veriyor:

“İstanbul Boğazı, ne hazin ki yine kan kırmızısı. Hz. Muhammed bu manzarayı görse onaylar mıydı acaba? Borçlanarak, dış ticaret açığı vererek kurban kesmek dine uygun mudur? 1-2 günde 2-3 milyon kurban kesmek ne denli ekonomiktir? Yine çok sayıda yaralanma ve kaçan hayvanları kovalamaca... Dünyaya rezil olmuyor muyuz sizce de?”

Öte yandan Saltık, kesilen kurbanların deri ve etlerinin din ile mesafeli oldukları bilinen kurumlara verilmesini istiyor: “Kurbanlık hayvan derilerinin, etlerinin başta Türk Hava Kurumu olmak üzere Mehmetçik Vakfı’na bağışlanması, ÇYDD gibi kamu yararına çalışan derneklere bağışlanması halkımızdan beklenen bir davranıştır. Kurban kesmek yerine; eşdeğer parasal bağışın, uygun görülen kurumlara verilmesi de çok saygın bir yoldur.” (Hasan Tosun / Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum