1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hedefteki Komutan 2. Ordu’nun Başında
Hedefteki Komutan 2. Ordu’nun Başında

Hedefteki Komutan 2. Ordu’nun Başında

Darbe gecesinde peşine suikast timi takılan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel’e suikast emrini, Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmeye çalıştığı sırada alnından vurularak öldürülen general Semih Terzi vermişti.

30 Temmuz 2016 Cumartesi 06:14A+A-

Didem Özel Tümer / Al Jazeera

Perşembe günü yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısından orgeneral rütbesine yükseltilerek 2. Ordu Komutanlığı’na getirilen İsmail Metin Temel darbe girişimi gecesinde öldürülmek istenen bir komutan.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olan Temel, komutanlığın sorumluluk bölgesindeki Van, Siirt, Hakkari ve Şırnak'ta darbe hazırlığı yapan Fethullah Gülen Örgütü üyesi askerler tarafından ‘terörist’ diye öldürülmeye çalışıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Temel'e suikast için 8 kişilik özel tim görevlendirildi. Emri veren kişinin ise Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı beraberindeki askerlerle ele geçirmeye çalışan Silopi Özel Kuvvetler Harekât Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi olduğu ortaya çıktı. Terzi bu girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın koruma Astsubayı Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürüldü. Halisdemir de açılan karşı ateş sonucu şehit oldu.

Semih Terzi, Binbaşı İsmail Çevik komutasındaki 8 kişilik özel kuvvet timine, Hakkari'den Siirt'e gitmesi beklenen Korgeneral Temel'i "terörist" olduğu gerekçesiyle öldürme talimatı verdi.
Darbe girişimi gecesi, Genelkurmay Başkanlığı'nca uçuşlar yasaklandı. Ancak o sırada Hakkari’de bulunan Temel’e helikopterle uçmasında bir sakınca olmadığı bildirildi ve suikast timimin beklediği Siirt'e gönderilmeye çalışıldı. Ancak Temel’in havada kararını değiştirerek Siirt yerine Van'a gitmesiyle suikast planı bozuldu.

Suikast timi, "10049" kuyruk numaralı "Skorsky" tipi helikopterle Temel'in peşinden Van'a geldi. Uzun namlulu silahlar ve susturucu takılan tabancalar taşıyan askerleri helikopter pistinde gören bir grup asker duruma müdahale etti.

Korgeneral Temel, emrindeki askerlere "Bu hainleri etkisiz hale getirin" talimatı verdiği, bunun üzerine suikast için görevlendirilen timin geldikleri helikopterle Silopi’ye gitti. 8 kişilik tim, Silopi’ye indiğinde gözaltına alındı.

Suikast timinin başında bulunan Binbaşı İsmail Çevik'e gittiği illerde yardım ettiği gerekçesiyle Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığında görevli Kurmay Albay Murat Temiz de Van'da düzenlenen operasyon sonunda tutuklandı.

Çevik: "Komutan bize 'terörist' dedi"

Binbaşı Çevik ifadesinde öldürülen Tuğgeneral Terzi'nin, kendilerine, terör örgütüne yardım eden, bilgi sızdıran bir generalin öldürülmesi talimatını verdiğini ancak ismini iletmediğini ileri sürdü. Çevik ifadesinde şunları söyledi:

"Komutanın Siirt'e gideceğini söyleyerek tim ayarlanmasını istedi. Siirt'e giderken telefonuma mesaj geldi ve komutanın Van'a gittiği iletildi. Komutan bize Van'da görev yapan 'Murat' ismindeki albayın bizi karşılayacağını söyledi. Van'a inerken askerler neden geldiğimizi sordu. Biz de hasta için geldiğimizi söyledik ve olayı geçiştirerek geri döndük. Darbeden haberimiz yoktu, 'teröristlere yardım ediyor' diye bu talimatın verildiğini biliyorduk. Darbe teşebbüsünde kullanıldığımızı sonradan öğrendik."

2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel kim?

2015 yılında yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında Korgeneral olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na tayin edilen İsmail Metin Temel’in normal şartlarda 4 yıl bu rütbede kalması gerekiyordu. Temel darbe girişimi sonrasında tutuklanan Orgeneral Adem Huduti’nin yerine önce vekaleten 2. Ordu komutanlığına getirildi. 2016 YAŞ toplantısıyla da asaleten atandı.

İsmail Metin Temel, 2012’de Hakkâri 3. Piyade Tümen Komutanlığı’na getirildi. Ardından Kocaeli’ndeki EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı’na atandı.

Lâkabı ‘baba’

İsmail Metin Temel’in emrindeki askerlerin ‘baba’ lakabıyla andığı bir komutan. Temel’in, görev yaptığı yerlerde emrindeki erlerin gece koğuşlarını gezerek üstlerini örttüğü, rütbeli subayları yanından uzaklaştırarak onların sorunlarını dinlediği, askere moral olsun diye makam arabasının camlarını açarak yüksek sesli müzikle askerlere moral verdiği belirtiliyor.

Temel daha önce de 2007 yılında şehit olan askeri Şırnaklı er Şeref Bulut’a verdiği ‘Annene bakacağım’ sözünü yıllardır yerine getirdiği belirtiliyor. Şehit erin ailesini ziyaret ettiği bir sırada, Bulut’un Uludere’deki ağabeyi Sadık Bulut kardeşinin komutanını baba gibi gördüklerini belirterek “kardeşim şehit düştükten sonra komutanı bizi hiç yalnız bırakmadı, gittiği her yerden aradı, ‘eksiğiniz, ihtiyacınız var mı’ diye sordu. Biz de onu bir ağabey, baba gibi bildik” demişti.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum