1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Hedefte Barzani Var
Hedefte Barzani Var

Hedefte Barzani Var

PKK ile birlikte Irak’ta bulunan Goran ve KYB temsilcileri Kandil’de geçekleştirdikleri toplantı sonrası Barzani’yi devirme kararı aldı. Barzani’ye yönelik darbe hazırlığı İran tarafından destekleniyor.

12 Ağustos 2016 Cuma 06:28A+A-

PKK, Haydar el-İbadi yönetimi ile yaşadığı görüş ayrılıkları ve bölgede bulunan şii milislerin faaliyetlerinden rahatsız olan Barzani yönetimine karşı Irak'ta faaliyet gösteren 2 Kürt grubun temsilcileri ile birlikte Kandil'de toplandı. Toplantıda Barzani yönetimine karşı İran destekli darbe konuşuldu.

“ABD’nin Haberi Var”

Yeni Şafak'a konuşan kaynak önümüzdeki günlerde Irak'ın kuzeyinde yeni bir yapının oluşması için düğmeye basıldığını ve ABD'nin de gelişmelerden haberdâr olduğunu belirtti.

Kuzey Irak'ta Barzani yönetimini devirme amaçlı girişimin Centcom Komutanı ABD'li General Joseph Votel'in Kamışlı ziyaretinde gündeme geldiği ve gelişmelerin ABD'li general ile de paylaşılmaya devam edildiği ifade ediliyor.

Barzani Yönetimi, İran’ı Kınadı

Son dönemde İran tarafından Erbil'de birçok nokta vuruluyor. Barzani yönetimi de İran'ı Kürt vatandaşlarına dönük tutumu ve gerçekleştirdiği idamlardan dolayı kınadı.

Ortak Ordu Kararı

Kandil'de Cemil Bayık başkanlığında gerçekleşen toplantıda Goran hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve PKK'nın ortak ordu kurarak tüm Kürt bölgelerinde yönetimi ele almaları kararlaştırıldı.

Barzani'nin gerçekleştirilecek darbe ile tutuklanması ve “Kürt halkına ihanet”le yargılanması da aynı toplantıda karara bağlandı.

PKK ve Goran hareketi ile KYB arasında mutabık kalınan konular arasında başta Beşika askerî kampı olmak üzere Kuzey Irak'ta bulunan Türkiye varlığına dönük saldırıların yapılması da yer alıyor.

Irak Kürdistanı PYD Bölgesine Bağlanacak!

Kandil'de toplanan Kürt gruplar Barzani sonrası kurulacak hükûmetin Tahran ve Bağdat yönetimleri ile iyi ilişkiler içerisinde olacağını da karara bağladı.

Kandil toplantısında ayrıca Kuzey Irak Kürdistanı ile PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye ait bölgelerin birbirine bağlanacağı, bu konuda İran'ın Beşşar Esed rejimini ikna edeceği, ABD'den de destek sözü alındığı vurgulandı.

Cemil Bayık ve diğer Kürt isimler tarafından Barzani, “Büyük Kürdistan” ideali ve bölgeler arası bağlantı konusunda tek engel olarak gösterildi.

Sınıra Obüs Atışı

Öte yandan İran'ın, Erbil kentine bağlı Sidekan kasabasının sınırdaki dağlık alanını bombalaması sonucu 4 köy boşaltıldı. Obüs atışlarının IKBY'nin 15 kilometre iç kesimine kadar geldiği belirtiliyor.

İran ordusunun, 26 Haziran'da yine aynı bölgeyi bombalaması sonucu 3'ü çocuk 5 sivil yaralanmıştı.

Kaynak: Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum