1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. HDP'li Vekillerden TBMM'de Tutmayan Kışanak Şovu
HDP'li Vekillerden TBMM'de Tutmayan Kışanak Şovu

HDP'li Vekillerden TBMM'de Tutmayan Kışanak Şovu

Terör örgütüne üye olmak suçundan gözaltına alınan Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı bahane eden HDP'li vekiller, TBMM'deki darbe komisyonunda gerginliğe yol açtı.

26 Ekim 2016 Çarşamba 12:59A+A-

15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda, Komisyon Başkanı Reşat Petek ile HDP milletvekilleri arasında "Söz talebi" ile ilgili tartışma yaşandı. Tartışmanın uzaması üzerine, HDP milletvekilleri salonu terk etti.

Komisyon Başkanı Petek, toplantıda, gazeteci Hüseyin Gülerce'yi daveti sırasında, komisyonun HDP'li üyesi Mardin Milletvekili Mithat Sancar, söz istedi.

Petek, söz hakkı konusunda bir kısıtlama yapmadıklarını, ancak bu imkanın sırayla tanındığını belirterek, Sancar'a söz hakkı veremeyeceğini ifade etti. Bunun üzerine, Petek ile HDP milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

Sancar, Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın dün komisyonda dinlenmesinin ardından, Diyarbakır'da gözaltına alındığını anımsatarak, "Bu komisyon darbeyi araştırmayı değil, darbe yöntemlerini meşrulaştırmak için kullanılıyor" dedi. Petek ise "Burası şov yeri değildir" karşılığını verdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Petek'e "Söz vermek zorundasınız. Siz burada FETÖ'yü mü araştırıyorsunuz, Gültan Kışanak'ı mı araştırıyorsunuz?" dedi.

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Petek'e, "Siz komisyon başkanısınız sınıf başkanı değilsiniz" diye tepki gösterdi. Tartışmanın uzaması üzerine, HDP'li milletvekilleri salonu terk etti.

Reşat Petek, HDP milletvekillerinin dışarı çıkmasının ardından, komisyonda keyfiliğe müsaade etmeyeceklerini, komisyonun şov yeri olmadığını belirterek, tüm uygulamaların Meclis İçtüzüğü doğrultusunda yapıldığını kaydetti.

Daha sonra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz talep etti. Petek'in, söz sırasının komisyona davet edilen Hüseyin Gülerce'de olduğunu söylemesi üzerine Tanrıkulu ve CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, talebin karşılanmamasına itiraz etti.

Petek ile CHP'li Tanrıkulu ve Erdoğdu arasında tartışma çıktı. Tanrıkulu, "Bize söz vermeden bu komisyon çalışması başlamaz. Bu komisyon araştırdığımız yapıyla simbiyoz gibi." dedi.

Petek ise "Bu yaptığınız terbiyesiz bir yaklaşımdır." ifadesini kullandı. Toplantılarda tüm üyelerin istedikleri kadar konuştuklarını, ancak sıraya göre söz verildiğini vurgulayan Petek, usule uygun davrandıklarını bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun konuşma talebinde ısrarı üzerine AK Parti Manisa Milletvekili ve Komisyon Başkan Vekili Selçuk Özdağ, "Bu komisyonda en çok konuşanlarla ilgili bir araştırma yaptım, en çok konuşan Aykut Erdoğdu Bey, sonra Sezgin Tanrıkulu Bey, sonra Aytun Çıray Bey, sonra da Selçuk Özdağ." diye konuştu.

Daha sonra kendisine söz verilen Erdoğdu, komisyon çalışmasında izlenen yönteme ilişkin eleştirilerde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT