1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hayır, Bu Cinayetleri İşleten Benim Dinim Değil!
Hayır, Bu Cinayetleri İşleten Benim Dinim Değil!

Hayır, Bu Cinayetleri İşleten Benim Dinim Değil!

Selahaddin E. Çakırgil, gündemi yorumluyor:

20 Aralık 2014 Cumartesi 04:19A+A-

Pakistan’ın Peşaver şehrinde, 17 Aralık günü bin’den fazla öğrencinin bulunduğu bir okula, asker üniforması giymiş Tâlibân elemanlarınca yapılan baskında, yaşları 10 ilâ 14 arasında olan 140 kadar öğrenci vahşice öldürüldü.

Pakistan Tâlibânı’nın, Hükûmet’le girdiği korkunç silahlı boğuşmada iki taraftan onlarca-yüzlerce insanın öldürülmekte oluşu da bir ayrı konu.. Bu boğuşmada Pakistan’daki terör yuvalarını dağıtmak adı altında, Amerikan emperyalizmi de ‘insansız hava araçları’ (İHA) ile, ‘terör odağı’ diye nitelediği mekanları yıllardır bombardırman ederek rol alıyor ve bu bombardımanlarda bugüne kadar binlerce insan katledilmiş bulunuyor.

General Perviz Muşerref’in 1999’da yaptığı askerî darbeyle iktidardan uzaklaştırılan ve 14 yıl sonra, Mayıs-2013’de yapılan seçimleri kazanarak tekrar iktidara gelen M. Newaz Şerif,  bu Amerikan bombardımanlarından rahatsız olduğunu Obama’yla görüşmesinde açıkça belirtmesine rağmen, Obama, ‘terör odaklarıyla mücadeleden asla el çekmiyeceğiz..’ şeklindeki, bilinen eski terâneyi okumakta ve dünya jandarmalığında devamlı olduğunu hissettirmekte ısrarlı..

Elbette ki, bu emperyalist saldırının bir türlü durdurulamaması da Tâlibân örgütünü daha bir hınçlandırıyor. Nitekim, son saldırıyı da Amerikan bombardımanlarında ve Hükûmet güçlerinin saldırılarında can veren kendi çocuklarının intikamını almak gibi gerekçelere dayandırmış bulunuyorlar. ‘Bizim çocuklarımız ve savunmasız sivil insanlar katlediliyor.. Biz de onların çocuklarını ldürerek aynı acıyı onlara taddıracağız’ demekteler; ilkel bir intikam duygusuyla ve reflektif bir hareketle..

Böylesine sbir cinayeti işleyenler müslümanlık iddiasıyla hareket ettiklerini açıklamasalardı, onları, kendi dünyalarındaki, fikriyât veya ideolojilerindeki eğri ölçüler açısından anlamaya çalışabilirdik.

Ancak işbu Tâlibân Hareketi ve örgütü İslam adına hareket ettiğini iddia etmekle kalmıyor;  en sağlıklı İslamî anlayışı ancak kendilerinin temsil ettiklerini düşünerek kendilerinin dışındaki müslümanları yanlış yolda kimseler olarak niteliyorlar.

Ve sonra da, yüzlerce körpecik yavrucuğu, sırf ilkel ve çok zâlimâne bir intikam duygusuyla öldürmek çılgınlığını gösteriyorlar!

O yavrucukların günahı neydi?

İslam adına hareket ettiklerini söyleyen veya sanan kimseler, ana-babaların günahlarından çocuklarının veya çocuklarının gürahlarının anne-babalarının sorumlu tutulamıyacağına dair şer’î hükümleri de mi duymamışlardır?  

Afganistan’daki Tâlibân örgütü, Pakistan Tâlibânı’nın gerçekleştirdiği bu saldırının kabullenilemez olduğunu açıkladıysa da, daha önce, sivil, savunmasız kitlelere karşı hunharca saldırılar tertib ettiklerini hatırlamazlıktan geldiler.

Fakirliğin tasavvur edilmez pençesinde, eğitimsizliğin, cehlin gayya kuyusunda yaşayan kitleler, en ilkel şartlar içinde olmalarına rağmen, en modern ve en gelişmiş silahlarla birbirlerini boğazlıyorlar. Başka zamanlarda, diğer teknolojik gelişmelere hiç de sıcak bakmayan bu kitleler, silahlara gelince, en ilerisini tercih etmekte birbirleriyle yarışmaktalar. 

Yazının devamı >>>