1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Havice'deki İnsanî Kriz Giderek Artıyor
Havice'deki İnsanî Kriz Giderek Artıyor

Havice'deki İnsanî Kriz Giderek Artıyor

IŞİD, Irak'ın Kerkük kentindeki en büyük ilçelerden biri olan Havice ve ona bağlı 4 kasabayla 400 köyü elinde tutmaya devam ederken, bölgedeki insanî krizin de giderek arttığı belirtiliyor.

05 Ağustos 2016 Cuma 14:16A+A-

Irak'ın birçok bölgesinde olduğu gibi, Havice'yi de Haziran 2014'te ele geçiren IŞİD, iki yıldan uzun bir süredir ilçe merkezi ve çevresindeki bölgeleri kontrol ediyor.

AA muhabirine konuşan Havice Kaymakamı Sehban el-Cuburi, ilçenin IŞİD tarafından ele geçirilmeden önce çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan 320 bin nüfusa sahip olduğunu ancak bu sayının yaşanan çatışmalar sebebiyle 100 bine düştüğünü söyledi.

el-Cuburi, ilçeye bağlı Reşad, Abbasi, Zap, Riyad kasabalarının yanı sıra 400 köyden birçoğunun boşaldığını ya da yıkıldığını belirterek şunları kaydetti:

“Güvenlik güçleri ve teröristler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi, operasyonların hız kazanması, tutuklama ve öldürme olaylarından dolayı ilçe sâkinleri daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı.”.

Çatışmalar sırasında esir alınanlara dâir ise el-Cuburi, “Esir alınan Irak ordusuna bağlı askerler ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmergeler, Havice'deki özel bir hapishanede tutuluyor.” dedi.

İlçedeki Sivillerin Durumu Çok Kötü

Irak Meclisi Kerkük Arap Listesi Milletvekili Halid el-Mafraci de Havice'nin kısmî olarak kuşatma altında olduğunu, iki yıldan uzun süredir orada yaşayan sivillerin temel ihtiyaç maddelerinden yoksun olduğunu söyledi.

el-Mafraci, “Tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Gıda, ilaç ve temiz içme suyu çok zor temin ediliyor. Çarşıda her şey normalin üç dört katı fiyatla satılıyor. Bu insanların en kısa zamanda kurtarılması lâzım.” dedi.

IŞİD'in Havice'de her geçen gün zayıfladığına da değinen el-Mafraci, “Örgütün ilçe merkezi başta olmak üzere diğer bölgelerdeki militan sayısı azalıyor. Reşad, Abbasi, Zap ve Riyad kasabalarıyla çevre köylerde dağınık bir gücü bulunuyor. Elimize geçen bilgilere göre Havice'deki militan sayısı 500'ü geçmiyor. Uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırısı sayesinde örgütün hareket kabiliyeti de çok azaldı.” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Operasyona Katılacak

Kerkük Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de ilçenin IŞİD’den alınmasına yönelik operasyondan önce tamamen kuşatılması gerektiğini vurgulayarak, “Örgüte, Musul ve diğer bölgelerden gelen lojistik desteğin tamamen kesilmesi hâlinde, kurtarma operasyonuna start verilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu ilçeyi IŞİD'den alma operasyonuna başlandığı takdirde Peşmerge güçlerinin de katılacağını söyleyen Kerküki, “Bölge asayişinin sağlanması için ilçenin terör örgütünden temizlenmesi lâzım. Operasyonun en başında biz de yer alacağız.” diye konuştu.

Operasyon İçin 3 Bin Gönüllü Var

Bölgelerinin IŞİD'den alınması için kendi çabalarıyla hazırlıklara başladıklarını belirten Kerkük'teki Arap Meclisi Üyesi ve el-Hadidi aşireti lideri İsmail el-Hadidi de ilçe örgütün eline geçmeden önce asker veya polis olarak görev yapan 3 bin kişinin gönüllü olarak operasyona katılmak için isim yazdırdığını ifade etti.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT