1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Hava Sahamızı İhlâl Edenler Özür Dilemeli"
"Hava Sahamızı İhlâl Edenler Özür Dilemeli"

"Hava Sahamızı İhlâl Edenler Özür Dilemeli"

Rusya Devlet Başkanı Putin’in "Türkiye'den hâlâ özür bekliyoruz" ifadesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanıt geldi: Eğer birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. Hava sahamızı ihlâl edenler özür dilemeli.

26 Kasım 2015 Perşembe 16:56A+A-

CNN'e konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Türkiye'den hâlâ özür bekliyoruz" ifadesine yanıt verdi. “Eğer birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. Hava sahamızı ihlâl edenler özür dilemeli. Pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler. Bence işin özü budur” dedi.

'Özür dilememiz gerekmez'

Bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa’daki görüşme sonrasında basının sorularına yanıt verdi. Türkiye’nin Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemediğini belirten Çavuşoğlu, da Putin'in sözleri hakkında konuştu:

"Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. Ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. 

Bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlâl edildi. Dün Sayın Lavrov'a da söylediğim gibi hiçbir ülke kendi hava sahasının bu şekilde defalarca ihlâl edilmesini tolere etmez. Kaldı ki uyarılara cevap verilmediği için, bizim jetlerimiz vurduğu zaman milleti de belli olmayan bir uçaktı... Biz bu konuda gerekli açıklamaları yaptık. Bundan sonraki süreçte de diyalog kanallarımızı açık tutarak düşüncelerimiz ve elimizdeki bilgileri onlarla paylaşacağız.”

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye’nin ısrarlı talebine rağmen Lavrov'la yüz yüze görüşmeyi reddettiği yönündeki açıklamasını yalanladı. Rus mevkidaşı ile Belgrad'da yüz yüze görüşmek üzere anlaştıklarını söyledi.

‘Daha yapıcı açıklamalar olduğunu görüyoruz’

Çavuşoğlu, Rusya'nın bugün daha yapıcı açıklamalar yaptığını ifade etti. "Hava sahamızı ihlal eden bir uçağı bizim uçaklarımız vurdu. Biz bu üzücü olayı Rusya ile ilişkilerimiz bozmasını istemiyoruz. Dün Sayın Lavrov ile telefonda görüştük. Kendilerine de tüm bilgileri detayları ile birlikte paylaşmak istediğimizi ilettik. Nitekim askeri makamlar, Rusya'nın askeri ataşesini davet ederek elimizdeki bilgileri paylaştık. Yani hem askeri kanalların hem de diplomasi kanallarının açık olmasını arzu ediyoruz. Ama bugün Rusya'dan gelen açıklamalara baktığımız zaman daha yapıcı açıklamalar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve CNN

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT