1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Haşdi Şabi Çetesi Irak'ın Resmi Ordusu Oldu!
Haşdi Şabi Çetesi Irak'ın Resmi Ordusu Oldu!

Haşdi Şabi Çetesi Irak'ın Resmi Ordusu Oldu!

Irak Parlamentosu, Şii milis gücü Haşdi Şabi çetesinin Irak'ın İkinci Ordusu olmasını kabul etti.

26 Kasım 2016 Cumartesi 16:48A+A-

Irak Parlamentosunda Şii Türkmen milletvekilleri de Haşdi Şabi yasasına evet dedi.

Irak meclisinin Şii milis gücü Haşdi Şabi çetesine meşruiyet kazandıran tartışmalı yasa tasarısını onayladığı bildirildi.

Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed el-Esedi, meclis binasında düzenlediği basın toplantısında, tasarının Meclis Başkanı Selim el-Cuburi başkanlığında, 208 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşen oturumda görüşüldüğünü belirtti. Esedi, yasa tasarısının, oturumda hazır bulunan tüm milletvekillerinin onayını alarak oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, meclisteki söz konusu oturumu boykot ederken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'nin lideri olduğu Vataniyye Koalisyonu da yasaya karşı olduğunu duyurmuştu.

Haşdi Şabi'nin, meclisteki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan ve onaylanan yasayla "Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve başbakana bağlı silahlı bir kurum olması" kabul edildi.

Aynı zamanda başkomutan olan Başbakan Haydar el-İbadi'ye bağlı olacak ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılacak Haşdi Şabi milislerinin, polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumu da söz konusu yasayla garanti altına alındı.

Irak parlamentosunda milletvekili Hashd el-Abdelrahim, Haşdi Şabi'nin Irak silahlı kuvvetlerin tam kontrolü altında olacağını aynı zamanda orduyla aynı hak ve ayrıcalıklara sahip olacaklarını söyledi.

Parlamento güvenlik ve savunma komitesinden bir Kürt milletvekili Shakhawan Abdullah, “Güvenlik ve savunma komitesinde önce bu konunun tartışılması gerekir. Yasa tasarısı aceleyle hatalarla dolu olarak hazırlandı. Dikkatlice gözden geçirilmesi gerek" dedi.

Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Sünni milletvekili Muhammed Kerbuli de "Yasa tasarısına karşı yazılı şartlarımızı dün Şii Ulusal Koalisyonu'na ilettik. 150 bine yakın yerel aşiret güçlerinden en az 120 bininin bu yasayla haklarının garantiye alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

Kerbuli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize, yerel güçlerin sayısının 24 bin olduğunu ifade ediyorlar. DEAŞ'tan geri alınan bölgelerde arazi kontrolünün sadece yöre halkı tarafından yapılması ve Felluce ile Babil'e bağlı Curfu'l-Sahar ve diğer bölgelerde Sünni sivillere yönelik Haşdi Şabi bünyesindeki bazı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlallerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Batı bölgelerimizde (Enbar) 2 bin 900 sivil kaçırıldı ve kendilerine dair hiçbir bilgi sahibi değiliz. Kaçırma, sivilleri yakma, işkence gibi suçları işlemiş bazı silahlı grupların bu yasaya dahil edilmemesini istiyoruz. Bunlara devlet eliyle hukuki koruma verilmemesi gerekir."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT